Vad är det för pris på att installera kamin?

Din guide till installation av vedspisar och braskaminer

I denna artikel skall vi titta på kostnad installation kamin samt vad det är för priser involverat för att installera kaminer och vedspisar. det är några saker du behöver tänka på vid installationen, men vi visar på dessa här nedan. prismässigt skiljer det sig lite åt vad gäller kaminer i allmänhet och vid installation i synnerhet.

Vad är det för pris när man skall installera ny kamin?

Vi skall titta närmare på vad det kostnad installera kamin och montering av en ny braskamin i hemmet eller i din stuga. Det tillkommer såklart en del kostnad när man både skall köpa och installera en ny kamin. Vad är det för installera kamin pris?

Hur mycket kostar det att installera en vedspis?

Det säger vanligtvis cirka 30 000 kronor att installera kamin kostnad. Priserna kan variera mellan cirka 20 000 och 40 000 kronor men avancerade projekt kan kosta uppåt 50 000 kronor. Den totala kostnaden för ditt projekt beror på vilken typ och storlek av kamin du köper, kostnaden för ventilationsdelar och arbetskraftspriser i ditt område.

Läs mer om några av de mest populära kaminerna just nu 👇

Braskaminer ger bra och skön värme i ditt hem

När det gäller uppvärmning av ditt hem är det svårt att konkurrera med den enkla komforten av en varm och rostig eld. Vedspisar erbjuder just det, och tvärtemot vad många tror kan de passa in i många olika inredningsstilar. Träspisar passar lika bra i en stuga som i ett elegant vardagsrum från mitten av 1900-talet, och de är idealiska för att ge en mysig touch nästan var som helst. De är också ett av de mest energieffektiva alternativen som finns.

Om du funderar på kaminer installation i ditt hem ska du komma ihåg att detta inte är ett jobb som de flesta husägare kan göra själva. För det första måste du se till att ditt ventilationssystem uppfyller de lokala bestämmelserna, och du vill vara säker på att din kamin är säker att använda. Ett proffs vet hur man på ett säkert sätt sätter upp dina rörledningar och din ventilation för att hålla ditt hem rökfritt och förenligt med reglerna.

Hitta professionella installatörer av vedspisar som kan hjälpa dig

Hur mycket kostar en braskamin installation? – Vedspisar kan kosta mellan cirka 5000 och 30 000 kronor. Priserna varierar beroende på ett antal faktorer, bland annat kaminens storlek, vilka material som används och vilken typ av bränsle den drivs med. Medan vissa vedspisar är avsedda att värma bara rummet de står i är andra tillräckligt stora för att värma ett helt hem.

Vad är skillnaden mellan vedkaminer och pelletskaminer? – Förutom konventionella vedspisar som bränner vedstockar kan du också köpa en pelletspanna. Pelletskaminer fungerar på ungefär samma sätt, men är avsedda att förbränna små pellets av material, vanligtvis återvunnet trä. De är ännu effektivare än vedeldade kaminer och är ett utmärkt alternativ om du vill vara mer miljövänlig.

Om du försöker bestämma dig mellan att skaffa en ved- eller pelletskamin bör du överväga både installationskostnader och underhållskrav för var och en av dem. Kostnaden för att installera en vedeldad kamin kan vara jämförelsevis hög om du behöver installera mycket ny ventilation.

Träpelletskaminer kräver mer regelbundet underhåll än vedeldade kaminer, eftersom du måste rengöra dem varje vecka. Men till skillnad från en vedspis kan de förlita sig på ett direktventilationssystem som återvinner smutsig luft utan att vara ansluten till en skorsten. Det innebär att du inte heller behöver oroa dig för att anlita någon som inspekterar din skorsten varje år – ett stort plus.

Pelletskaminer:

 • Effektivare än vedeldade kaminer
 • Låga utsläpp
 • Behöver inte ventileras genom en skorsten.
 • Potentiellt lägre installationskostnader
 • Kräver regelbundet underhåll

Vedspisar:

 • Mindre effektiva än pelletskaminer
 • Högre utsläpp
 • Måste ventileras genom en skorsten
 • Potentiellt högre installationskostnader
 • Kräver mindre regelbundet underhåll
 • Kom igång med en professionell installation av pelletskaminer

Läs mer om några av de mest populära kaminerna just nu 👇

Hur mycket kostar olika material för kaminer?

Vedspisar kan vara tillverkade av gjutjärn, stål eller sten. Stål är det mest prisvärda alternativet, medan gjutjärn och sten vanligtvis är dyrare. Den främsta skillnaden mellan dessa material är utseendet och nivån på den dekoration som är möjlig. Aluminium kan se ganska enkelt och utilitaristiskt ut. Med det sagt kan detta fungera riktigt bra i ett hem i modern stil.

Å andra sidan kan gjutjärn och sten fås att se mer dekorativa ut, och kan anpassas så att de får exakt den färg eller nyans som du vill ha. Om du vill ha ett klassiskt utseende är vedspisar i gjutjärn ett utmärkt val, med alternativ för rullade kanter och detaljer.

Vad är skillnaden mellan katalytiska och icke-katalytiska kaminer?

Icke-katalytiska kaminer är vanligtvis billigare än katalytiska kaminer. Men det betyder inte att de nödvändigtvis är det bästa valet för dig. De här två typerna fungerar lite olika, och båda har sina egna för- och nackdelar. Läs mer om de olika typerna nedan.

Katalytiska kaminer:

Den här typen av vedspis återvinner rök och partiklar i en kammare för att brännas igen. Den håller bränslet vid en lägre och jämnare temperatur, vilket minskar koldioxidutsläppen och ger en stadig värmekälla. Nackdelen är att katalytiska kaminer kräver mer regelbunden rengöring, eftersom kammaren med tiden får mycket ansamlingar. De är också dyrare än icke-katalytiska kaminer.

Icke-katalytiska kaminer:

Den här typen ger mer av en brinnande eld, eftersom den inte fungerar på återvunnen rök. Men den bränner bränslet mindre jämnt och kontrollerat. Icke-katalytiska kaminer har mindre underhåll och är lättare att använda, men de ger upphov till mycket mer utsläpp.

Vilka faktorer påverkar arbetskostnaden för att installera en vedspis?

Arbetskostnaderna för installation kamin kan variera kraftigt, vilket till stor del beror på hur mycket ventilationsuppställning som behövs. I allmänhet kostar installationen av en helt ny kamin och ett ventilationssystem mellan 20 000 och 30 000 kronor, men kan vara 5000 kronor eller mindre om du använder befintlig ventilation. För att undvika obehagliga överraskningar är det alltid en bra idé att diskutera priserna med din entreprenör i förväg.

Fristående vedspisar jämfört med eldstadsinsatser

Vedspisar kan installeras som fristående enheter, allt från i en stor eldstad till mitten av vardagsrummet. Du kan också köpa en insats för vedspis, som är innesluten i en befintlig eldstad, så att du bara ser enhetens ytterdörr. Insatser är billigare att installera, eftersom du använder den befintliga ventilationen och inställningen i en eldstad. Det är vanligtvis bäst att installera en skorstenfodral i detta fall, för att förhindra att för mycket sot byggs upp. Insatser ger inte lika mycket värme som fristående enheter, som kan utstråla värme från alla fyra sidor och placeras på en mer central plats.

Tänk på att du med en fristående enhet kan behöva betala för installation av ett nytt ventilationssystem om du inte redan har ett på plats. Vanligtvis ansluts ett kaminrör till en befintlig skorsten eller ett befintligt skorstensrör, vilket gör att röken kan lämna ditt hem. Du måste också se till att enheten står på en värmebeständig bas eller härdplatta. Om den fristående kaminen står nära en vägg kan du slutligen behöva installera en obrännbar väggbeklädnad som är värmebeständig.

Träspis

installation av kamin är enklare nu än någonsin tidigare! Dessa gamla uppvärmningssystem har kommit långt sedan de först uppfanns i Europa på 1500-talet. I modern tid finns det många stilar av fristående kaminer att välja mellan! Innan centralvärmen uppfanns var vedspisar oumbärliga i många hem. Dessa tidiga gör-det-själv-kaminer kunde dock också vara farliga, med brand- och rökinandningsrisker. De nya, mer avancerade vedspisalternativen är en helt annan historia.

Med en korrekt installation av ditt nya vedkaminsystem, av en professionell eldstadsinstallatör, kan du njuta av denna klassiska källa till värme i hemmet på ett säkert sätt hela året.

Om du är osäker på vilka steg du ska ta för att installera en vedspis i ditt hem har du kommit till rätt inlägg. Låt oss ta en titt!

Kan du göra installationen själv?

Först ska vi svara på en fråga som många har:

Kan du installera din egen kamin?

Jo nej, det är inte som en rumsvärmare.

Det kan vara frestande att göra det här projektet själv. Under tidigare århundraden byggde människor trots allt ofta sina egna kaminer för uppvärmning av hemmet. Detta projekt kom dock med en sidodos av stor risk för hemmets och familjens säkerhet.

Hemmagjorda vedspisar är en dålig idé

Även om vårt exempel är en överdrift… är det inte alltför långt ifrån hur vi föreställer oss att en hemmagjord vedspis kan se ut utan professionell hjälp!

Nu, på 2000-talet, kan du enkelt undvika riskerna med en dåligt installerad kamin genom att anlita ett proffs i stället. Att installera en vedeldad spis själv är inte säkert. Anlita yrkesmän som är utbildade och certifierade för att installera vedeldade kaminer.

Att anlita en erfaren installatör innebär att du får njuta av alla fördelar med en vedspis i hemmet, utan några av riskerna. Här är stegen du ska följa för att få en professionellt installerad braskamin!

Korrekta steg för installation av en vedspis

Även om ett proffs tar hand om det mesta av arbetet åt dig finns det några saker du måste göra för att göra dig redo för din nya vedeldade spis.

Följ de här stegen för en lyckad installation av en vedeldad spis i ditt hem:

 1. Välj rätt plats
  En av de viktigaste frågorna är: Var ska du installera en ny vedspis i ditt hem? Att ha utrymme är bara en av övervägandena. Det viktigaste är dock att din kamin placeras säkert på avstånd från allt brännbart, inklusive brännbara golv, möbler och väggar. Denna försiktighetsåtgärd bidrar till att säkerställa att en vilsen gnista inte kan orsaka skador i ditt hem. Du vill till exempel inte att din spis ska stå för nära möbler som kan fatta eld.

Att placera spisen längre bort från möblerna bidrar också till komforten. Dessa spisar brinner varmt, och du kanske vill sitta nära den, men förmodligen inte precis bredvid den!

Om din nya fristående spis kommer att fungera som en primär värmekälla i ditt hem vill du också ha en central plats. Detta bidrar till att hemmet värms upp jämnt. Eftersom värme stiger uppåt bör du placera spisen på den nedersta våningen i ett hus med flera våningar.

 1. Planera för ved
  När du funderar över placeringen bör du också planera för din ved.

En vedspis kan gå igenom en hel del ved! Du vill hitta ett utrymme där det finns plats för att förvara lite ved i närheten, vilket minskar resorna utåt. Men du kanske också vill placera din vedspis nära en ingång till ditt hem, så att du lätt kan hämta mer ved utifrån.

 1. Lägg till säkert golv
  En naken del av golvet i ett material som sten, tegel eller kakel är perfekt för en vedspis. Om du inte har något brandsäkert golv i ditt hus måste du lägga till en sektion golv under den plats där vedspisen ska stå.

När du lägger ved i din kamin kommer det garanterat att hoppa ut några heta gnistor. Rätt golv under din vedspis gör ditt hem säkert med rätt golvbeläggning under din vedspis.

Golvbeläggning för förlängning av eldstaden för vedspis

 1. Skydda väggarna
  På samma sätt måste du, när du väl har bestämt dig för en plats där vedspisen ska installeras, lägga till skydd för väggarna bakom den. Precis som golvet är kakel, tegel eller sten idealiska material för väggen. Du vill ha något som är värme- och flamresistent.

Professionella eldstadsinstallatörer kommer att se till att din kamin är på ett säkert avstånd från väggarna. Ändå måste du ha säkra material på väggarna för att skydda mot vilsna gnistor och hög värme.

 1. Gör en plan för askan
  Vedeldade kaminer producerar mycket aska. Innan du ger dig in på installationen av en kamin i ditt hus är det klokt att ha en plan för hur du ska hantera all denna aska.

Askan kan till exempel utgöra ett värdefullt bidrag till en trädgård eller komposthög, om du har en sådan. Men om du inte har någon trädgård måste du planera för en annan bortskaffningsmetod.

Du kan slänga dem tillsammans med resten av soporna om det behövs, men det finns också många bra sätt att återvinna eller återanvända träaska. Oavsett vilken metod du väljer måste askan dock hanteras med försiktighet. Du måste förvara askan i en obrännbar metallbehållare och vara medveten om att askan kan förbli mycket varm och brandfarlig i flera dagar efter en brand.

 1. Förbered dig för regelbundet underhåll
  Förutom att hantera askan måste du förbereda dig för rutinmässigt underhåll av vedspisen.

Du måste till exempel få skorstenen rengjord regelbundet av en fackman. Din vedspis bör också inspekteras årligen för att se till att den fungerar som den ska och fortfarande är säker att använda. Så småningom kan du till och med behöva reparera din vedspis.

Den här lojala kunden har använt sin fristående vedspis regelbundet i många år utan problem eftersom de håller systemet underhållet genom att låta en certifierad tekniker komma ut varje år för inspektion och rengöring.

Är du redo att installera en ny vedspis?

Om du har påbörjat eller slutfört dessa steg är det dags att börja fundera på att anlita en fackman. En certifierad fackman kan hjälpa dig att guida dig genom denna förberedelseprocess och hjälpa dig att installera din vedspis på ett säkert sätt när du är redo!

Se till att du anlitar ett pålitligt företag med erfarenhet för jobbet. En vedspis kan vara en fördel för ditt hem, men bara om den är korrekt installerad.

Användbara tips

 • Se till att din vedspis är korrekt installerad. Det garanterar att utsläppen inte är skadliga för dig eller andra i hemmet, och det kan spara pengar på energiräkningen!
 • Stäng alla skorstenar när du fyller på bränsle. De rökgaser som produceras vid vedeldning kan vara farliga om de andas in under längre perioder. Om du stänger rökkanalen kan du också värma upp ditt hem mer effektivt.
 • Var försiktig när du gör upp eld. Du vill att elden ska vara tillräckligt varm för att bränna bort eventuell färg eller annat brännbart material, men inte så varm att veden börjar brinna för snabbt och skapar rök innan den är helt förbränd.
 • Håll barn borta från vedspisen. Barn bör inte leka i närheten av kaminen och de bör aldrig tillåtas använda den utan att en vuxen är närvarande!
 • Bränn inte behandlat eller målat virke i din kamin. Dessa material avger skadliga kemikalier vid förbränning som kan orsaka hälsoproblem för personer som ofta andas in dem.
 • Var försiktig med vad du förvarar bredvid din vedspis. Vedspisar är en attraktiv plats att förvara föremål på, men du bör undvika att förvara brännbart material nära det område där det brinner.
 • Rengör askan från din vedspis varje vecka! Aska byggs snabbt upp i en kamin, och om den ligger kvar för länge kan det bli en brandrisk samt farligare partiklar i luften.
 • Var försiktig när du eldar kryddat virke. En torr ved kan ofta producera mer rök än en grön ved, och detta gäller särskilt om den har förvarats utomhus under lång tid! Om du märker att din eld verkar röka mycket kan det vara så att det inte har funnits tillräckligt med fukt i veden.
 • Använd inte din kamin för att värma upp ditt hem för länge! Om du använder en vedspis ska du se till att det finns tillräckligt med ventilation och frisk luft som kommer in i rummet. Det kan vara mycket farligt om någon stannar för länge i närheten av ett överhettat område utan att frisk luft cirkulerar.
 • Se till att alla ventiler är täckta när kaminen inte används. Detta för att se till att inga djur eller barn kan krypa in och fastna!
 • Se till att det alltid finns en brandsläckare i närheten av din vedspis, särskilt om du har små barn eller husdjur.
 • Om du behöver hjälp med hur du använder din vedspis ska du kontakta ett proffs.
 • Lämna aldrig din kamin obevakad! Det är viktigt att hela tiden övervaka elden för att se till att den är säker och inte överhettas.
 • Se till att du har rätt säkerhetsutrustning till hands innan du startar någon vedeldad apparat. Detta inkluderar en godkänd rökdetektor med färska batterier, kolmonoxiddetektor, brandsläckare och en fungerande telefon till hands för att kunna kalla på hjälp i nödfall.
 • Låt en fackman rengöra din skorsten regelbundet. En smutsig skorsten kan orsaka många problem med hur man använder kaminen effektivt!

Tips

– Skall du installera kaminen själv?

– Har du rökkanaler i din skorsten som räcker?

– Vilken leverantör skall du välja när du köper dina produkter?

– Är det skillnad på de vedspisar och kaminer du tittar på?

– Fyller den braskamin du väljer dina behov?

– Se till att du har en brandfilt samt eldsläckare i närheten av din eldstad.

– Har du alla tillbehör som du behöver annars till din vedspis eller kamin?