5 tips för vedförvaring till kaminen

När höstmörkret kommer är det nog många som längtar efter att få tända en riktigt mysig brasa hemma! Dock är det inte bara eldstad som skall fixas, självklart vill man även ha en snygg vedförvaring inne också. Många tvekar till att elda inne då det lätt blir smutsigt och medföljer mycket krångligt jobb med veden. Nedan kommer vi att gå igenom 5 tips för den som är sugen på en lösning för detta! 

Det finns många inspirerande lösningar för vedförvaring nu och inredningsmässigt är detta väldigt modernt. Att ta in ved i hemmet, om en brasa finns där såklart, skapar snabbt och enkelt en ombonad och mysig känsla som vi alla såklart söker efter när höstmörkret kommer. 

Har du ett luftigt, ljust hem och vill inreda till hösten och vintern så är vedklampar ett mycket bra tips. Men hur förvarar man då veden? Finns det snygga hyllor och förvaring för veden?

Använd veden som en inredningsdetalj

Varför inte använda veden som är inredningsdetalj? placera den snyggt ihopplockad på ett ställe där du känner att du har lite plats över. Det skulle tex kunna vara i nederkanten av en bokhylla. Du förstår säkert redan hur estetiskt tilltalande detta är. Det är en väldigt viktig del av rummets inredning och det påverkar verkligen hur rummet upplevs. Björkved är den vanligaste typen av ved som man använder i sverige och den är även ett utmärkt val att just inreda med då den är kapad i smala runda kubbar. Har du turen att vara en av de som har en gammal eldstad eller kakelugn som det sorgset nog inte går att elda i så är den istället perfekt för att stapla vedträn i. Även om de nu aldrig kommer att brinna så är de väldigt fina i sig och blir en vacker inredningsdetalj.

Använd veden som en del i rummets design

Låt verkligen veden ta plats i rummet och bygg en stapel som sträcker sig hela vägen till taket. Det är smart att utnyttja takhöjden för att ta upp så lite av golvytan som möjligt. En enkel väggmonterad hylla fungerar perfekt till detta. Tänk bara på att det inte går att belasta hyllplanen med mer än x antal kilo. Ikea har flera alternativ som fungerar perfekt för detta.

Bygg en platsbyggd möbel för veden

Ett annat hett tips är att bygga tex en byrå för att placera veden i. Det blir riktigt snyggt! Det går även att välja att endast ha ett plan av byrån till ved här och sedan placera tex böcker på hyllorna ovanför. Vill man dekorera med ved så är en bra tanke att ändå bryta av högen med raka linjer vilket ger ett mer kontrollerat intryck. Kontakta en snickare för att få hjälp med dina önskemål och vad som går att göra i just ditt hem.

Planera in förvaringen redan i planritningen

En dröm är för många att kunna planera in förvaringen för veden redan i planritningen. Ska ni bygga nytt hus så rekommenderas detta starkt. Det är riktigt snyggt med vedförvaringen inbyggd i väggen bredvid kaminen. På det här sättet kan du få förvaringen av veden både yteffektiv och snygg. Ta hjälp av experter/hantverkare och berätta om dina önskemål för att sedan se vad som är möjligt att göra. 

Bygg en enkel vedhylla på egen hand

En snygg och praktisk lösning är att bygga en egen vedhylla för förvaringen av ved. Nedan har ni en beskrivning på vilket material som behövs inför bygget samt en beskrivning på hur ni går tillväga för att bygga en enkel bänk att förvara veden under. 

Material

Reglar 45 x 45 millimeter, anpassa längden efter platsen du ska bygga bänken på.

MDF, 18 millimeter tjock, till sittyta.

Spillbitar av råspont eller MDF till golvet inne i vedhyllan.

Vinkeljärn att fästa reglarna med.

Skruvdragare och skruv.

(Handöverfräs med profilstål om du vill ha en mjukt rundad kant på sittytan.)

Instruktioner

  1. Börja med att skruva fast långa reglar längst bak in mot väggen under fönstret och längst ner på golvet rakt under. Fäst dessa med vinkeljärn.
  1. Lägg också en regel längst fram på golvet. Fäst med vinkeljärn så slipper du skruva i golvet. Sätt också tre lodräta reglar i framkant.
  1. Klä golvet inne i bygget med råspont eller MDF. Skruva sedan på sittytan. Man kan välja att runda av framkanten med hjälp av handöverfräsen.
  1. Grunda och måla vedbänken med en slitstark snickerifärg.
  1. Skruva till sist fast en vitmålad golvlist längst fram.
  1. Dekorera sedan bänken efter eget tycke. Vill man ha en lite lantligare stil så är det väldigt fint att lägga en fårskinnsfäll ovanpå och eventuellt några kuddar.

Om man inte vill bygga själv? 

Vill man inte bygga något själv och inte heller känner sig helt såld på förslagen ovan så finns det massor av fina vedkorgar man kan klicka hem på nätet. Det finns vedkorgar i massor av utföranden och storlekar.