10 tips för att rengöra kaminen och kaminglaset

Har du en kamin som du använder regelbundet så är det viktigt att rengöra den regelbundet och noggrant om man vill få ut maximal värme från den. Många har problem med att glaset ständigt blir smutsigt av sot på kaminen. Här kommer några olika knep på hur man får kaminen ren samt glaset att bli skinande rent, som kan vara bra att känna till. 

Rengör kaminen med ättika och bakpulver

1, Blanda en kopp med ättika och en matsked bakpulver.

2, Blöt en tvättsvamp med blandningen och tvätta det sotiga glaset.

3, Torka av glaset med en ren våt trasa. 

Så undviker du ett moln av aska när du rengör kaminen

Kaffesump är svaret! Det du gör är att du duttar ut kaffesumpen på askan. Den kommer att göra så att de flyktiga partiklarna från askan klumpar ihop sig med kaffesumpen istället för att flyga iväg ut i rummet. 

Rengör kaminglaset med tidningspapper och aska

Ett annat gammalt husmorstips är att rengöra glaset på kaminen med tidningspapper och aska. Det bästa med det här tipset är att det är helt gratis och att glaset blir som nytt! Man doppar tidningspapper i vatten, är det inte tillräckligt med aska på glaset så doppar man även tidningspappret i askan. Sedan är det bara att köra!

Gör rent glaset med Cillit Bang

Se först och främst till att köpa rätt sort Cillit, det skall vara den som löser fett. Spruta sedan glaset med medlet, vänta i ca 10 minuter. Sedan kommer du se att allt kommer att nästan rinna av glaset! Rengör efter med vanligt hushållspapper.

Rengör kaminglaset med något basiskt.

Egentligen är att du behöver för att rengöra glaset på kaminen något basiskt, (aska är basiskt). En burk kaustiksoda, (dvs natriumhydroxid), kostar en spottstyver och det räcker med två teskedar i en sprayflaska med vatten. Ställ inte in sprutan på fin dimma, och håll igen luckan lite för att undvika kontakt. Effektivare och billigare får ni leta efter!

Torka kaminglaset med en fuktad mirakeltrasa

En mirakeltrasa är precis vad det låter som när det kommer till rengöring. Den genomför mirakel vid borttagning av vanligt smuts och samma sak gäller till kaminen. Fukta trasan innan du torkar så ska du se att det blir skinande rent! 

Rengör man svinto tvålull

Svinto är något man använt sig av under många år för rengöring och det fungerar lika bra som det sägs. 

Spruta på JIF badrum och torka med hushållspapper

Hos de flesta så finner man en flaska JIF badrum i städskåpet. Spruta först glaset med sprayen och torka sedan rent med hushållspapper så ska du se att det blir skinande rent!

Införskaffa dig en dammsugare som är specialanpassad för just aska

Experter rekommenderar inte att man rengör kaminen med en vanlig dammsugare utan rekommenderar istället att man köper en specialanpassad dammsugare för att suga upp askan med. Töm asklådan strax innan den är helt fylld och låt lite i botten vara kvar för att förenkla tändningen senare.

Steg-för-steg-guide till en ren och fin kamin

Använd inte för mycket tid till att rengöra spisen ren och redo för säsongen. Vi ger dig våra bästa och snabbaste tips för en ren eldstad som ger dig en bra flambild och som brinner renare och bättre. Då kan du istället koncentrera dig på att njuta framför spisen.

Det finns en ökad trend med stora glasytor på eldstäder som ger dig en bra flambild. Det största nöjet för många är att kunna sitta framför brasan med något gott i koppen och njuta av lågorna. Då är det tråkigt om hela glaset är täckt med sot som förstör synligheten.

Vad du behöver för rengöring:

 • Diskhandskar
 • Tidningspapper
 • Lite vatten
 • Metallhink

Det behövs inte mycket utrustning du för att rengöra glaset i din kamin, så det är en billigt och enkelt. Kom ihåg att du bör bära handskar (som diskhandskar) när du rengör. Sot och vatten bildar tillsammans en slags lut som kan sitta hårt på dina händer.

Tips

Anledningen till att du får mycket sot kan vara att du har använt  fuktig ved, har för lite drag eller att du har för lite tillgång till frisk luft. Försök därför att hålla träet torrt och se till att drag och luft är tillräckligt.

Sot ökar risken för skorstensbrand

Det är inte bara bilden av lågorna som soten kan påverka. Om sotet ligger på rörets insida ökar detta risken för skorstensbrand. I Sverige skall man göra en brandskyddskontroll vart 6:e år. För mer information kontakta din lokala sotare.

För att göra rent glaset på din eldstad:

Denna metod är miljövänlig, effektiv och inte minst prisvärd! Om du behöver rengöra glaset i spisen och ta bort sot, är detta den metod du börjar med:

Fukta lite tidningspapper / pappershanddukar, doppa det i askan och gnid mot glaset.

Ta ett nytt tidningspapper / pappershandduk och torka av. Om glaset fortfarande inte är helt rent, upprepa processen eller använda Jif Universal på ett silkespapper som steg 2. Du kan också använda en mikrofiberduk.

Det finns också andra metoder du kan använda för att få en ren öppen spis:

 • Många kaminer är designade med ett så kallat ”luftspolningssystem” som hjälper till att hålla glaset rent under eldning. Om sot sätter sig på glaset kan du elda hårdare under en kort tid, så att värmen och luftspolningssystemet säkerställer att sotpartiklar, som har fastnat på glaset, bränns bort.
 • En annan metod är att använda glasrengöring som du finns hos din återförsäljare. Men se till att du inte får glasrengöring på färgen på spisen, eftersom spisen kan få fläckar.
 • Det finns också skrapverktyg för glas, men du bör vara mycket försiktig så att du inte repar glaset. Om du repa glaset, kommer damm och smuts att sätta sig i reporna och det blir svårt att tvätta bort.

Rengöring inuti eldstaden:

Många tömmer sin kamin på aska för ofta. Det är faktiskt fördelaktigt att lämna ett lager aska på botten av kaminen. Denna aska isolerar och skyddar eldstadsbotten från den värmen.

Om du vill tömma kaminen på aska, bör du vänta några dagar efter att du senast eldade. Som nämnts är det ett mycket bra isolerande material, så du kan ofta hitta små glödande kolbitar gömda inuti asken många timmar eller dagar efter att elden brunnit ut.

Tips för att tömma aska:

 • Askan töms i en hink med ett lock, båda av metall. Du måste låta denna stå tills du är helt säker på att det inte finns glöd kvar. Aska kan inte komposteras, men kan användas som gödningsmedel om det kommer från rent, obehandlat trä. Alternativt kan det kasseras med avfall.
 • Du kan också använda en asksugare för att suga upp asken. Här är det viktigt att du inte använder en vanlig dammsugare! Om det fortfarande brinner i asken kan det vara brandfarligt och förstöra dammsugaren.

Rengöring utsida eldstaden:

På utsidan eldstaden räcker det i allmänhet med dammtorkning, till exempel med en torr mikrofiberduk.

Om mer noggrann rengöring krävs, tänk på vilken typ av spis du har:

 • Om du har en lackerad kamin, var försiktig med vad du använder för rengöringsmedel eftersom det snabbt kan repa målningen. Använd inte slipmedel och använd inte för mycket vatten om du har en spis av gjutjärn. Då kan det få rostfläckar.
 • En kamin med emaljerad yta, å andra sidan, tål det mesta utan att få skrapmärken och rost. Här kan du rengöra med en fuktig trasa och ljummet vatten. Du kan tydligt se om du har en emaljerad vedspis eftersom de ofta är mycket blanka.
 • Om du har en täljstensugn, se till att du tar hand om stenens naturliga grå färg så att den inte blir fläckig. Tvätta med en fuktig trasa och milt tvålvatten. Om du har hårdare fläckar kan du enkelt borsta dem med stålull eller fint sandpapper.

Åtminstone en gång om året rekommenderar vi att ta bort valvet i taket samt brännplattor och kontrollera att de är i gott skick. Detta kan din lokala återförsäljare hjälpa dig med.

Var noga med att kontrollera brännplattor och valvet (de beige plattorna på bilden) för skador före eldningssäsongen. Om du hittar skador och stora sprickor, kontakta din närmaste återförsäljare för råd.

 • Kontrollera skakroster och eldstadens botten för skador. Borsta lösa sotpartiklar från dessa och andra delar i brännkammaren.
 • Inre delar kan slitas och behöver ibland bytas ut. Hur ofta beror på hur hårt och hur mycket du eldar.
 • Packningar runt glaset och dörren bör också ses över och eventuellt bytas ut.

En ren eldstad och ren skorsten är viktigt för miljövänlig förbränning

En ren kamin och en ren skorsten är viktigt för att uppnå miljövänlig förbränning och undvika soteld som kan skada skorstenen och i värsta fall leda till eld. Gamla eldstäder producerar betydligt mer sot än moderna, rent brännande eldstäder. I fall där sotaren ser sådana fall kommer de ge råd om rätt eldningsteknik och föreslå åtgärder.