Här hittar du allt om askdammsugare
Här är varför du bör använda en spisdammsugare för att städa upp aska. Om du eldar med ved eller träpellets för uppvärmning måste du regelbundet rengöra askresterna från eldstaden eller eldkammaren i din vedspis, värmekamin, byskekamin, pelletskam eller vedeldade spis. Det är nödvändigt att hålla eldkammaren i din eldstad eller värmepanna fri från aska för att förbättra luftintaget (vilket ger en bra förbränning). Att ta bort askan kan också bidra till att minska allergener och lukter i samband med rök och brända vedfibrer.
Artikelns innehåll
Använd alltid en riktig asksug
När du ska rengöra din enhet kanske din första instinkt är att ta fram din hushållsdammsugare eller din butiks-/garageenhet, men det visar sig att det beslutet kan kosta dig. Av många skäl är en askdammsugare den enda typ av dammsugare som bör användas för att rengöra dina brandrester.
Här är varför du bör använda en eldstadssug för att rengöra din enhet på ett säkert och effektivt sätt. Du kan använda en askdammsugare på alla typer av eldstad, även på en keddy k10. Denna variant har mindre mått, men det går bra ändå. Även kaminer från tex Byskeugnen är kaminer där du kan använda din nya asksugare.
Sätt säkerheten först
Säkerheten kan inte nog betonas och är den främsta anledningen till att du inte ska använda din vanliga dammsugare för att rengöra vedaska. Din hushållsdammsugare är inte konstruerad för att tåla värme och att använda den för att rengöra en vedspis eller eldstad kan innebära en allvarlig brandrisk. En askdammsugare har en metallkonstruktion och är särskilt utformad för att hantera eventuella heta temperaturer som kan ligga och lurar i den till synes kylda ask
Som en tumregel gäller att askan ska vara helt kall innan den dammsugs. Detta innebär sannolikt att du måste planera in en rengöring av vedspisen eller kaminen när kaminen inte har använts i minst 12 timmar. Försök aldrig att dammsuga upp varm aska under några omständigheter, även om du använder en askdammsugare.
Skydda din hushållsinvestering
Även om du kanske tror att lite aska är ofarligt för din hushålls- eller garagesugare är det troligt att du bränner ut dess motor eller avslutar dess livscykel. En traditionell hushållsdammsugare är inte utrustad för att hantera något hett – om du gör det kan gummi- eller plastmaterialet i slangens och smutsbehållarens konstruktion smälta och kan till och med starta en brand i din dammsugare.
Det snabbaste sättet att döda dammsugaren i ditt hem är att använda den för att rengöra aska eller damm från väggplattor. Dessa små partiklar kommer att gå direkt till motorn och skada dammsugarens inre delar. Vanliga dammsugarfilter – även HEPA-påsar – kan inte helt och hållet hålla tillbaka ultrafint damm, och de är inte heller gjorda för det. Om du vill att din hushållsdammsugare ska hålla i många år ska du använda den endast till det den är avsedd för: att städa ditt hem.

Klarar av värme
Askdammsugare är utformade med en termoslang, vanligtvis tillverkad av gummibelagt stål, som är värmetålig – en bra sak om din dammsugare råkar stöta på några oväntat heta glödbitar. Munstycket på en askdammsugare är också av metall och kan ta emot värmen vid dammsugning i en eldkammare och är format för att möjliggöra en grundlig rengöring av insidan av din vedeldade spis eller eldstad.
Efter rengöring av aska bör du alltid flytta askdammsugaren utomhus och så snart du kan göra dig av med askan på ett säkert sätt. En full askdammsugare bör aldrig tillåtas att stanna kvar i ett slutet utrymme, ett hem eller en byggnad, även om den har ett brandsäkert metallhölje. En annan anmärkning: Se alltid till att du börjar rengöra din vedspis med en tom askdammsugare. Det finns text gjorda och flera av de asksugare vi rekommenderar här inne på sajten har under åren vunnit asksug bäst i test. Vi arbetar enbart med testade och säkra produkter.
Håll kvar askdamm
Liksom smuts och damm i hushållet tenderar aska att vara ett allvarligt allergen, så du vill ha en apparat som klarar av att rengöra den ordentligt. Även om din hushållsdammsugare kanske har ett bra filter är aska en annan typ av damm och så fint att det snabbt kan överföras till motorn.
Filtret i en ask- eller eldstadsdammsugare är konstruerat för att hantera och innehålla varm aska och se till att ingen av dem släpps tillbaka till hemmet genom avgaserna. Det hjälper dig också att göra ett grundligare jobb och lämnar din eldstad praktiskt taget askfri när du är klar. Undvik att andas in askdamm när du städar, så det är bra att alltid använda en dammask och skyddsglasögon.
Håll den kompakt
En askdammsugare är i allmänhet mindre än en hushållssugare, kompakt att förvara och utformad för att vara lätt att använda när det gäller rengöring i och runt eldstaden, inklusive det slutna fack som innehåller askpannor. Vissa modeller har hjulbottnar, vilket gör dem lättare att manövrera runt värmekaminen och vedlådan.
Gör inte bort dig med dyra lösningar
Priserna på askdammsugare tenderar att variera beroende på vad som ingår i uppsättningen, men många säljs för 2000 kronor eller mindre (även om märkesvariationen är begränsad). Du har också möjlighet att köpa ytterligare tillbehör, som du kan använda för att städa upp ditt garagegolv eller efter ett gör-det-själv-projekt. När det gäller att elda ved för värme kan du inte vara för försiktig, så att köpa en askdammsugare är ett litet pris att betala för säkerheten.
Hur man rengör en eldstad
Vi vet alla att vintern kommer när nätterna blir längre och de sköna filtarna dyker upp igen. Du vet vad det innebär: Det är snart dags att elda upp din eldstad! Innan du staplar stockarna och slår en tändsticka eller skruvar upp gasen finns det dock några viktiga underhålls- och säkerhetsåtgärder att tänka på. Om du inte vet hur man rengör en eldstad kan du läsa vidare för att lära dig varför och hur du bör bli av med skräp och sot innan du myser på vintern.
Till att börja med säger man generellt att skorstenar, eldstäder och ventiler bör inspekteras och underhållas minst en gång om året. Om du inte kan komma ihåg när din skorsten rengjordes senast är du förmodligen försenad. Och även om du kanske tror att rengöring av din eldstad är en skrämmande uppgift som endast är förbehållen proffs, kan du genom att göra jobbet själv förhindra att någon sopar rent din plånbok.
Hur man rengör en vedeldad eldstad
Undvik röror
Täck möbler och mattor i närheten med gamla lakan, se till att du bär gamla kläder och handskar och ha en soptunna fodrad med två påsar i närheten för att göra dig av med avfallet. Du vill inte behöva göra en massa tvätt, moppning och sopning när skorstensrengöringen är klar!
Rensa bort skräp
Om du inte använder din eldstad ofta, kom ihåg att fåglar kan bygga bon i skorstenen och göra den osäker. När du lär dig att rengöra en eldstad är det första du ska göra att ta bort fågelbon från skorstenen.
Förutom att skapa hinder kan bon ofta vara angripna av kvalster och andra obehagliga saker som du inte vill ha i ditt hem. Experter rekommenderar att du går upp på taket eller använder ett kvastskaft för att avlägsna boet. För att hålla djur eller fåglar borta från din skorsten kan du fästa ett toppförseglande skorstensspjäll på skorstenens kanal.
Rengör eldstaden
Eldstaden är det område där stockarna i din eldstad brinner. När du använder din eldstad bör du försöka rengöra eldstaden en gång i veckan. Ta bort andironerna och gallret och ta med dem utomhus för att skrubba dem och lägga dem åt sidan, ta sedan bort lös aska med en spisspade och lägg den i soptunnan. Sopa upp det lösa dammet och klä eldstaden med tidningar för att fånga upp tegel- och rökkanalrester.
Rengör tegelstenarna
Hemligheten med att rengöra tegelstenar i eldstaden är att först mätta tegelstenarna med vatten. Lägg ner ett plastark och spruta tegelstenen med vanligt vatten. Låt den porösa ytan på teglet suga upp i vattnet i cirka 10 minuter och börja sedan rengöra. Vi rekommenderar att du använder en stålborste och en skrapa för att lossa sotet.
Rengör sotfläckade tegelstenar med en blandning av varmt vatten och bakpulver genom att försiktigt skrubba fläckarna med en styvborst. När du har skrubbat ett område på cirka fem tegelstenar gånger fem tegelstenar sköljer du det med en svamp och en hink vatten innan du går vidare till nästa område. När din sköljhink blir smutsig ska du byta vatten.
Rensa ut kreosot
Kreosotavlagringar är en naturlig biprodukt från vedeldning i din eldstad. Om de inte rengörs ordentligt kan en stark lukt avges från din eldstad på våren när luftfuktigheten är högre och luftkonditioneringen är påslagen. För att rengöra milda kreosotansamlingar i din eldstad och rökkanal kan du använda en pasta gjord av bakpulver och varmt vatten. Diskmedel kan också vara mycket effektivt när man tar itu med envisa substanser.
Ta isär eldstaden
Om du har glasdörrar, metallskärmar eller en nätgardin ska du ta bort dem för att underlätta rengöringen. Ta bort glasdörrar och skärmar, demontera stockarna och ta bort brännarenheten. Ta med komponenterna ut för rengöring för att förhindra att damm och sot sprids. Om du har en metallskärm eller en nätgardin använder du dammsugarens stoppningsborste för att rengöra båda sidorna för att ta bort damm.
Använd aldrig ett vanligt fönsterglasrengöringsmedel – använd istället destillerad vit vinäger i en sprayflaska. Spraya ättikan på glaset och ramen och låt den sitta i 10 minuter innan du använder en mjuk trasa för att ta bort smuts och rester. Inspektera gummipackningarna på glasdörrarna för eventuella skador och byt ut dem vid behov.
Sopa bort aska från en eldstad
Sopa INTE upp aska och vedbitar som nyligen har brunnit och försök sedan hinna från eldstaden till dörren innan askan flyger över hela huset. Detta är extremt farligt.
Vänta ett dygn tills askan har svalnat innan du sopar ihop den i gallret. Strö fuktig kaffesump över askan för att förhindra att den flyger överallt när du transporterar den ut. Du kan dammsuga upp den överblivna askan från eldstaden och härden för en mer fullständig rengöring.
Rengöring av sot från en eldstad
Använd INTE hårda slipmedel eller brännbara kemikalier för att rengöra något i eller runt eldstaden. Detta gäller även eldstaden, glasrutorna, eldstaden och till och med eldstadsverktygen.
Tips
– Vilken typ av asksugare skall du välja?
– Vad skall man tänka på när man väljer askdammsugare?
– Vilken leverantör skall du välja när du köper dina produkter?
– Är det skillnad på de askusgare du tittar på?
– Fyller den askdammsugare du väljer dina behov?
– Se till att du har en brandfilt samt eldsläckare i närheten av din eldstad.
– Har du alla tillbehör som du behöver annars till din eldstad eller kamin?