De bästa Eldkorgarna 2021

Med en vacker eldkorg kan du förlänga kvällens timmar eller skapa rätt stämning på trädgårdsfesten. När det gäller eldkorgar finns det många olika stilar och storlekar att välja emellan. För att göra det lättare för dig att hitta den bästa korgen har vi listat våra fem favoriter. 

Vad är en eldkorg?

En eldkorg är en sorts korg där du kan göra upp en eld. Den är oftast tillverkad i järn, gjutjärn eller rostfritt stål vilket gör dem vind- och väderbeständiga. Genom att stapla trästockar i korgen kan du göra upp en mysig eld. Korgen har ofta en bottenplatta som samplar upp aska samt eventuell glöd. Korgen är helt stängd med ett vattenutlopp i botten. Som namnet antyder är produkten utformad som en korg med öppna sidor eller trådnät vilket gör att nödvändigt syre kan komma in.

Korgen utrustas vanligen med ett eller två handtag vilket gör att du kan förflytta den. Ibland är det även möjligt att köpa tillbehör till korgen, exempelvis ett grillgaller som gör att du kan grilla korv på glöden.

Korgen är till för att användas utomhus. Dess främsta funktion är att skapa mysiga brasor i trädgården. De ger en lägereldskänsla som passar både på familjemiddagar och fester. Den passar både under sommaren och vintern.

Eldkorgen påminner en hel del om eldfat och eldskålar vars syfte är detsamma. Skillnaden är dock att eldkorgens diameter är mycket mindre samt att den är högre. Eldkorgen ger ordentligt med utrymme för att göra upp en brasa.

Att tänka på vid köp av en eldkorg

De flesta eldkorgar påminner en del om varandra, men det är ändå viktigt att jämföra utbudet och titta på olika faktorer innan du klickar hem en eller flera eldkorgar. Här kan du läsa mer om vad som är bra att tänka på innan du köper en eldkorg.

Storlek

Storleken är en av de viktigaste faktorerna när du ska köpa en korg. Ju större korg, desto större brasa kan du göra. En stor korg är även mer otymplig och svårare att flytta. Vissa föredrar de mindre och lättare varianterna som du enkelt kan ställa undan när du inte använder den. De mindre modellerna kan även tas med i bilen eller båten om ni ska åka på utflykt och göra upp en brasa någonstans.

Det finns olika storlekar vilket gör att du kan hitta den som passar just ditt behov och din trädgård. När du väljer eldskål bör du dels titta på diametern, men även höjden på korgen.

Material

De flesta eldkorgar är svarta och tillverkade i något av följande material:

 • Järn
 • Gjutjärn
 • Rostfritt stål
 • Lackerat stål

Korgarna i gjutjärn är oftast något tyngre och passar därför perfekt om de ska stå på en permanent plats i trädgården.

Design

Designen mellan olika eldkorgar varierar något där vissa är längre, rundare, smalare eller helt enkelt snyggare. Funktionen är densamma och därför är det upp till dig att välja den design som du gillar.

Pris

Priset för en eldkorg kan variera stort. De billigaste korgarna kostar ett par hundra kronor och de dyrare designkorgarna kan kosta flera tusentals kronor. Vissa av de dyrare varianterna har även tillbehör som ingår, exempelvis grillgaller och bottenplatta. Precis som andra föremål så får du ofta vad du betalar för. De dyrare modellerna är ofta av bättre kvalitet och håller längre än de billigaste korgarna. Korgar från kända varumärken eller med en attraktiv design är generellt något dyrare.

Bäst i test

Högfats 

Eldkord och kolgrill Cube 1  

+ + + + +

En multifunktionell eldkorg i snygg design 

BÄST I TEST

 • Kan vändas uppochned och användas som bord eller stol
 • Vänds uppochned för att kväva elden
 • Snygg retro design

Produktöversikt

Den här eldkorgen från Höfats håller dig varm under kyliga kvällar. När du eldat färdigt vänder du enkelt korgen upp och ned för att kväva elden. Den uppochnedvända eldkorgen kan sedan användas som sidobord, avlastningsbänk eller stol!

Bästa runda

Esschert design

Eldkorg

++++

En eldkorg i smart design som ger värme i alla riktningar

 • Modern design
 • Bred öppning som gör det lätt att lägga i ved
 • Värmen strålar i alla riktningar

Produktöversikt

Eldkorgen från Esschert Design har en smart och modern design som ger värme i alla riktningar. Öppningen är bred vilket gör det enkelt att lägga i ved. Eldkorgen är tillverkad i kolstål och står på tre starka ben. Den är 73,5 cm hög och har en diameter på 59,2 cm.

Bästa prisvärda

Esschert design

Eldkorg S FF209

++++

Slitstark och prisvärd eldkorg

 • Tillverkad i gjutjärn
 • Robust och slitstark
 • Prisvärd
 • Tar inte mycket plats

Produktöversikt

Eldkorgen från Esschert Design är tillverkad av gjutjärn och är därmed mycket slitstark och robust. Eldkorgen förhöjer stämningen och håller dig varm under alla årstider.

Bästa design

Redfire

Eldkorg madisson

++++

En rustik eldkorg som ger en varm atmosfär

 • Skapar en stämningsfull atmosfär
 • Laserskuren eldkorg
 • Rustik och naturlig design

Produktöversikt

Denna eldkorg från Redfire skapar en varm, mysig och stämningsfull atmosfär. Med

sin rustika och naturliga design passar den perfekt i trädgården. Materialet är av stål och eldkorgen har en laserskuren design. 

Bra val

RedFire

Eldkorg Oakland

++++

 Enkel och stilren eldkorg som är enkel att montera

 • Rustik design
 • Enkel montering
 • Oxiderad ytstruktur

Produktöversikt

Den här eldkorgen från RedFire kommer i rostfärgat stål. Den är mycket enkel att montera och skapar en varm och härlig stämning i din trädgård.

Viktigt

Tänk på att du får vad du betalar för! En dyrare eldkorg har oftast flera funktioner än de billigare modellerna.