Allt om eldställ och brasverktyg

Guide till eldstadsverktyg och tillbehör till din eldstad

När du har införskaffat en braskamin, öppen spis eller annan form av eldstad, så behöver du några tillbehör som förenklar eldandet och gör det säkrare. Vi skall i denna artikel titta på några av de saker som gör din eldstad säker och enklare att sköta.

Viktiga tillbehör för säker och bästa eldning hemma

Eldstadsverktyg är viktiga tillbehör som inte bara förskönar din eldstad utan också håller elden brinnande under längre tid. Vi erbjuder ett stort urval av verktygssatser tillverkade av de finaste materialen som inte bara håller i många år, utan även garanterar säkerheten när du använder din vedeldade spis eller vedspis.

På grund av dess roll i skötseln och underhållet av en eldstad är det ett viktigt beslut att köpa rätt verktygssats för eldstaden. Att överväga följande steg hjälper dig att fatta rätt beslut för din situation:

 1. Fastställande av din budget:

Porsverktygssatser varierar i pris beroende på stil, material, finish och storlek. Bestäm dig för vad du vill spendera och använd de prisintervall som finns till vänster på vår sida ”Redskap för eldstäder”. Du kommer garanterat att hitta rätt verktygssats för eldstäder som uppfyller dina behov och din budget. En del väljer gnistskydd mässing eller annat material.

 1. Att välja rätt storlek och antal verktyg:

Eldstadsverktygssatser finns i olika storlekar och bör väljas utifrån storleken på din eldstad; stora verktyg fungerar bra på större eldstäder, medan de mindre är speciellt utformade för små eldstäder och vedspisar. Nästa att tänka på är vilken typ av eldstadsverktyg du behöver. De flesta verktygssatser för eldstäder finns i verktygssatser med fyra eller fem delar.

En standardverktygssats innehåller vanligtvis en raka för att elda, en tång för att lyfta upp brinnande stockar, en handborste och en spade för att städa upp aska samt ett stativ för att hålla verktygen. I stativet kan spaden, pokern och tången stå inuti medan kvasten hänger på en krok på baksidan för att skydda borstarna.

 1. Val av stil och material:

Efter att ha valt lämplig storleksklass måste du välja stil, material och/eller finish som bäst passar dina behov. De flesta eldstadsredskap är tillverkade av stål eller smidesjärn för att vara värmebeständiga. Till exempel mässing, brons eller koppar. Många är helt enkelt målade med värmebeständig svart färg. Oavsett om din stil är traditionell eller modern vill du att dina verktyg ska matcha stilen och finishen på din eldstadsskärm och rumsinredning.

Vilka verktyg och produkter behöver du för att sköta din eldstad?

 • Eldgaffel mässing
 • Eldställ
 • Gnistskydd mässing
 • Eldraka
 • Askborste
 • Askspade
 • Vedtång
 • Spiskrok
 • Askhink
 • Ventiler
 • Spjäll
 • Golvskydd
 • Extra stenar
 • Vedhinkar
 • Luckor
 • Täljsten
 • Eldfat Rusta

Alla typer av eldstad eller kaminer behöver edstadsverktyg

Oavsett sett om du har en öppen spis, gammaldags eldstad, braskamin, inbyggd spis eller annan form av vedeldad eldstad, så behöver du ha vissa av de verktyg eller brasredskap du hittade här ovan för att din eldning skall bli så enkel och säker som möjligt oavsett om du har en öppen eldstad eller en gammaldags kamin.

Du vill ha ut det mesta av din ved och ditt eldande och då är dessa produkter något av ett måste. De är helt klart värda sina pengar. Inget snack om det.

Leverantörer av eldställ och verktyg för din spis

Det finns en mängd leverantörer av tillbehör och produkter vad gäller din eldats eller kamin och vi har listat några av de mest populära här nedan i listan:

 • Biltema
 • XXL Bygg
 • Byggmax
 • Bolist
 • Clas Ohlson
 • Jula
 • Rusta

Det finns absolut många andra bra och pålitliga leverantörer när det kommer till denna typ av produkter. Många vill handla hos sin lokala lite mindre leverantör både vad gäller eldstäder, skorsten, kaminer, öppna spisar och alla de tillbehör man kan tänkas behöva. Helt klart ett bra beslut i så fall. Handla lokalt är oftast en ren välgärning, så de lokala lite mindre handlarna finns kvar på orten där man bor.

en kamin med ett eldställ till vänster
Kamin med eldställ

Olika typer av eldställ

Det finns som du förstår olika typer av eldställ att köpa till dina brasverktyg och tillbehör. Du kan välja ett snyggt eldställ i mässing, eldställ svart, ett brasställ, ett rent eldgaffel set, ett eldställ smide, eldgaffelset mässing eller välja något av de mer designmässiga eldställen eller moderna varianterna. Det viktiga är ju att du får dina tillbehör samt får en säker och trygg eldning och skötsel.

Sammanfattning

Det kan vara lätt att bli överväldigad när du köper tillbehör till eldstäder eftersom det finns många olika alternativ. Du kan ha svårt att bestämma dig för exakt vilka verktyg du behöver. Du vet att du behöver specialverktyg för att underhålla dina eldstäder, men vilka typer av verktyg är nödvändiga? Du kanske inte ens har plats för att förvara alla typer av tillgängliga tillbehör till eldstäder.

Eldraka

För att på bästa sätt sköta dina vedeldar behöver du en bra eldstadsraka som kan kroka, kratta och skjuta brinnande ved. Vi rekommenderar att du hittar en raka med ett isolerat handtag som skyddar dig från att bränna dig när du använder detta verktyg, som är tillverkat av järn för att vara brandsäkert. Pokers finns i olika längder, och de längsta pokers ger dig det bästa skyddet mot värmen och strålningen från lågorna.

Spade och hink

Tillverkad av järn eller metall kan du använda en spade som pokerspel när elden håller på att slockna. Du behöver en spisspade för att på ett säkert sätt ta bort aska från eldstaden, och du skyfflar ner askan i metallhinken. Se till att hinken har ett lock, vilket spelar en mycket viktig roll för att förhindra oavsiktliga bränder från pyrande aska.

Tång

Din eldtång hjälper dig att flytta runt brinnande ved på ett säkert sätt, men vad händer om du behöver plocka upp en stock? Det är här som en eldstadstång kommer att vara användbar. Med en tång kan du flytta och plocka upp ved utan risk för att bränna dig.

Kvast

När du eldar ved är aska ett faktum, och du måste städa upp askresterna efter elden. Naturligtvis vill du inte använda kvasten som du använder för att sopa ditt hem för att sopa upp aska, eftersom den kan spridas i hela hemmet. Det är därför en kammarkvast är så viktig att ha i din verktygslåda för eldstaden.

Se till att du har en eldgaffel mässing och andra bra tillbehör när du skall sköta om din eld och din eldstad. Om du behöver hjälp med att välja ut de nödvändiga tillbehören till eldstaden kan du kontakta oss på Nordiskakaminer.se. Vi kan hjälpa dig att sätta ihop den perfekta verktygssatsen för eldstaden.

Tips

– Vilka edstadsverktyg behöver du?

– Vad skall man tänka på när man väljer eldställ?

– Vilken leverantör skall du välja när du köper dina produkter?

– Är det skillnad på verktygen du behöver beroende på vilken typ av eldstad du har?

– Hur skall du förvara veden?

– Ifall du har skaffat en ny kamin, ny kakelugn eller öppen eldstad. Har du alla tillstånd och har du följt de regler och lagar som behövs vad gäller byggnation eller installation?

– Se till att du har en brandfilt samt eldsläckare i närheten av din eldstad.