Allt om blåsbälgar och eldstadsbälg

En blåsbälg ger kraft till din eld

Hur fungerar bälgen i en eldstad? Bälgar är instrument som skapats för att trycka luft på ett kontrollerat sätt till ett visst område. De har haft flera användningsområden, bland annat för att blåsa luft i instrument och till och med i urverk. Bälgar har använts i metallurgi, luftbaserade instrument och till och med tidiga former av kameror.

Vad är blåsbälgar och hur fungerar de?

Kammarbälgar är verktyg som hjälper till att manipulera elden i en eldstad. De kan användas för att fläkta upp lågorna, samt stänga av luftintagen när de behöver svalna och förhindra att rök kommer ut ur skorstenen eller att kolmonoxidgasen kommer ut i ditt hem. Eldstadsbälgar finns i olika storlekar och utföranden, där de vanligaste är gjorda av metall eller trä. Eldstadsbälgen kan manövreras för hand och används ofta för att skapa en intensivare låga för att bränna nästan vad som helst.

Eldstadsbälgar fungerar som en extern fläkt för din eldstad och kommer i kontakt med varm luft från elden när du använder dem. Eldstadsbälgar är utformade för att hjälpa till att elda upp elden, vilket är fördelaktigt för dem som vill ha en större eller snabbare brinnande låga. Blåsbälgar kan användas i stället för tidningspapper och lämnar inte efter sig någon aska som annars skulle behöva städas upp efter att du använt den med din eldstad. Eldstadsbälgen kan också användas för att skapa en liten eld när du inte har några andra material eller letar efter en akut värmekälla.

blåsbälg

Typer av eldstadsbälgar

Eldstadsbälg för gaseldstäder – Dessa är dyrare än de andra typerna av eldstäder, men de tenderar att vara enklare att använda. Vissa gaskaminbälgar har en manuell pump som ger tryck istället för att använda el eller batterier också.

Eldstadsbälg för vedeldstäder – Den vanligaste typen är vedeldstadsbälgen, och den har vanligtvis en lufttät tätning med den övre öppningen på din vedeldstad så att du inte behöver några ytterligare modifieringar. Den har också två handtag som ger dig enkel åtkomst när du tar bort aska från insidan av ugnen. Detta kan göra det snabbt och enkelt att städa efter matlagning eftersom det räcker med en enda snabb rörelse för att stänga av luftflödet in i ugnskammaren för att förhindra en farlig situation.

Kammarbälg för små eldstäder – Om du har en liten eldstad är den här typen idealisk eftersom den är utformad för att passa bra i mindre utrymmen. Den är kanske inte lika lång eller bred men den ger ändå tillräckligt med yta för att upprätthålla luftflödet utan problem.

Hur du väljer den bästa blåbälgen för ditt hem

Ett eldstadsbälg är ett mycket viktigt verktyg för alla som gillar värmen från en brasa under kalla vinterdagar. Eldstäder kan användas utan dem, men det är mycket svårare att få vedtrarna att tändas och hålla dem tända på grund av ett otillräckligt luftflöde från ett naturligt drag eller en blåsmaskin. Lyckligtvis finns det många utmärkta modeller som ger optimal funktionalitet för ditt hemanvändande samtidigt som de är säkra och tillförlitliga i alla situationer. Här är vår guide som hjälper dig att hitta den bästa!

Det är alltid bättre om din modell har flera användningsområden (trippelfunktion) så att du inte bara får tillgång till några häftiga funktioner med det här köpet, utan även till framtida funktioner när de blir tillgängliga. De tre vanligaste är en fläkt, en luftblåsare och en vedtändare.

Eldstadsbälgar kan också ha andra funktioner som inkluderar fjärrkontrollfunktion, säkerhetsfunktioner som flamskydd för att skydda ditt hem från oavsiktliga bränder eller elektromagnetiska störningar (EMI), barnlås för extra skydd mot att små händer leker med den, justerbar höjdinställning för komfort när du använder den i olika positioner på eldstaden i din eldstad och justering av handtagslängden så att det inte känns som om du sträcker dig för mycket när du släcker en eld.

De bästa modellerna ska vara tillräckligt robusta för att inte gå sönder men tillräckligt lätta för att kunna användas bekvämt utan att anstränga dig onödigt mycket.

Fördelarna med en bra kvalitet på en bälg för eldstäder av god kvalitet

Eldstadsbälgar är en viktig del av eldstaden.

Eldstadsbälgen hjälper till att styra och kontrollera luftflödet, vilket i sin tur resulterar i en effektivare eld som brinner ljusare och längre än utan bälg. Oavsett om det är blåsbälg koppar eller gjord i något annat material.

Kammarbälgar kan användas för att skapa olika effekter, från enkla rökmönster eller ekon, genom att snabbt flytta dem över lågorna.

Eldstadsbälgar finns i en mängd olika former och storlekar.

Eldstadsbälgar används inte bara för att öppna eldstadsspjället, utan även som tillbehör till andra verktyg som t.ex. eldverktygssatser och spadar.

Eldstadsbälgar kan tillverkas av olika material som mässing, trä eller metall – varje material har fördelar som du bör överväga före köpet. Mässing är till exempel mer hållbart än tyg. Och om din eldstad inte har något handtag så gör inköpet av ett hopfällbart handtag det lättare för dig själv när du använder dem vid tunga uppgifter som att flytta runt stockar under underhållssessioner.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är blasbalg-koppar.jpg

Storlek och form

Kammarbälgar finns i olika former och storlekar. – Storleken på de eldstadsbälgar som du bör köpa beror på om det är till en inomhuseldstad, en utomhuseldstad eller båda typerna. Om de enbart ska användas inomhus ska du välja en liten eldstadsbälg för att inte ta upp för mycket plats och göra förvaringen enklare. Om eldstäderna däremot endast kommer att användas utomhus, köp då en större eldstadsbälg så att du enkelt kan använda dem med stockar som är högre än de i standardstorlek som vi använder inomhus i våra hem numera!

Längd på handtaget

Eldstadsbälgar finns med olika längder på handtagen. – Vissa eldstadsbälgar är gjorda för att användas av en person eller ett team, och har därför långa handtag som gör det enkelt att använda dem oavsett hur långt bort eldstaden är från där du står; medan andra bara kräver en person så de behöver vanligtvis inget handtag alls! Om dina eldstäder står närmare dig kan du gå vidare och köpa eldstadsbälg utan handtag eftersom det sparar utrymme i ditt hem. Men om dina eldstäder är på andra sidan av rummet (eller utanför) så se till att köpa eldstadsbälgar med längre handtag så att du enkelt kan öppna dem även när snö blockerar deras väg.

Storleken på de eldstadsbälgar som du bör köpa beror på om det är till en inomhuseldstad, en utomhuseldstad eller båda typerna. Om de enbart ska användas inomhus ska du välja en liten eldstadsbälg för att inte ta upp för mycket plats och göra förvaringen enklare.

Funktioner

Eldstadsbälgar finns med olika funktioner. – Vissa eldstadsbälgar är gjorda för att användas som en del av andra verktyg, t.ex. pokerset eller spade, medan andra saknar handtag och kan endast användas av en person åt gången. Om du planerar att använda eldstadsbälgen till mer än att öppna eldstadsspjället ska du också överväga om de kommer att tjäna något syfte i ditt verktygsskjul – annars är det bäst att köpa eldstadsbälgar som går att dela upp i flera delar så att de är lättare att förvara när de inte används!.

Eldstäder behöver underhållas en gång varannan vecka, vilket innebär att eldstäderna bör förbli öppna under alla årstider även om det finns snö som blockerar deras väg – vilket eldstadsbälgar är perfekta för! Eldstadsbälgen kommer med olika egenskaper som gör dem mer eller mindre lämpliga för dessa uppgifter. Vissa eldstadsbälgar har handtag av metall och kan därmed tåla hårt bruk; medan andra handtagsmaterial slits ut efter några veckor så du bör köpa eldstadsbälgar som används som en del av andra verktyg som pokerset, spadar etc. för att slippa köpa eldstadsbälgar hela året.

Kammaren

Eldstadsbälgar finns i olika kamrar. – Vissa eldstäder har en kammare som är gjord av tyg medan andra är konstruerade av metallrör – detta gör det lättare att veta vilket eldstadsbälg du bör köpa för att inte lägga pengar på fel! Och om din eldstad inte har något handtag så gör inköp av ett hopfällbart handtag det lättare för dig själv när du använder dem vid tunga uppgifter som att flytta runt stockar under underhållssessioner.

Eldstäder behöver underhåll med några veckors mellanrum, vilket innebär att eldstäderna ska vara öppna under alla årstider även om det finns snö som blockerar vägen – vilket eldstadsbälgar är perfekta för!

Paneler och handtag

Eldstadsbälgar finns i olika paneler och handtag. – Hur varje eldstadsbälgs material påverkar dess prestanda varierar från en typ till en annan, vilket innebär att dessa skillnader måste tas i beaktande innan du gör något köp! Om du planerar att använda Pannbälgen till mer än att öppna spisens spjäll ska du också överväga om de kommer att tjäna något syfte i ditt verktygsskjul – annars är blåsbälgar som går att dela upp i flera delar lättare att förvara när de inte används!

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Blasbalg-kamin.jpg

Utseende

Eldstadsbälgar finns i olika utseenden. – Vissa eldstäder har en panel som är gjord av tyg medan andra är konstruerade av metallrör – detta gör det lättare att veta vilket eldstadsbälg du bör köpa för att inte lägga pengar på fel! Och om din eldstad inte har något handtag så gör inköpet av ett hopfällbart handtag det lättare när du använder dem vid tunga uppgifter som att flytta runt stockar under underhållssessioner.

Vanliga frågor

Hur använder jag min eldstadsbälg? – Om du bara startar din eld, rikta munstycket mot någon av de brännved som har ett mjukt sken. Pumpa försiktigt luften från bälgen mot glöden för att förse området med syre. Detta hjälper så länge du inte pumpar för mycket luft och blåser ut elden. Om elden håller på att dö och du vill pumpa lite liv i den igen, rikta munstycket mot basen av de stockar som fortfarande glöder. Pumpa luften mer aggressivt än vad du skulle göra för tändved. Detta ger syre tillbaka till elden, vilket startar elden igen.

Hur kan jag få min bälg att hålla länge? – Ett mycket vanligt misstag är att förlänga bälgen när den är för nära elden. Det finns inte särskilt mycket syre nära elden, vilket är anledningen till att du behöver använda detta verktyg i första hand. Du vill förlänga längre tillbaka från elden för att se till att du får tillräckligt med bra luft för att förse din eld.

En annan sak du måste vara försiktig med är att suga in varm luft och aska om du sträcker dig för nära elden. Den heta luften är dålig för bälgen, särskilt de som är gjorda av syntetiskt läder eftersom den kan få materialet att flagna och spricka. Detta kommer att skada ditt verktyg. Undvik att suga in luft nära elden för att förlänga livslängden på ditt bälg så mycket som möjligt.

Behöver jag rengöra mitt bälg? – Det är alltid en bra idé att torka av ditt bälg om det blir aska eller skräp på det. Använd en fuktig trasa då och då. Du vill inte utsätta den för för mycket vatten eftersom det kan sluta med att materialet skadas. Du bör också överväga att behandla läderkammaren med ett läderkonditioneringsmedel för att hålla den i bästa skick, och gör detta vartannat år för att se till att materialet förblir tillräckligt flexibelt för att göra jobbet ordentligt.

Bör jag läsa recensioner innan jag köper? – Det är alltid en bra idé att läsa recensioner innan du gör ett köp. Kundomdömena ger dig en mer gedigen bild av hur produkten faktiskt är när du får hem den och börjar använda den. Det kommer alltid att finnas negativa och falska recensioner att sortera bland, men det kommer att finnas fler legitima recensioner. Att läsa recensionerna kan hjälpa dig att fatta ditt slutgiltiga beslut om vad du vill köpa genom att ge dig en verklig titt på produkten.

Slutsats

Ett eldstadsbälg kan förändra det sätt du sköter dina eldar på. Den kan göra processen enkel och snabb, så att du kan hålla din eld varm.

Det är dags att börja tänka på din eldstad inför vintern, och vi har några förslag på vad du bör hålla utkik efter. En eld behöver luft för att brinna bra, så det är viktigt att det inte finns några läckor eller hål där luften kan komma ut från skorstenen. Du behöver också en uppsättning bälgar; det räcker inte med vilken som helst!

Det finns olika typer beroende på hur ofta du använder din eldstad samt vissa andra faktorer, t.ex. om du vill ha dem gjorda av läder eller bomullsduk. Vi rekommenderar att du skaffar två uppsättningar bälgar eftersom de blir smutsiga väldigt snabbt med all aska som flyger runt framför lågorna (särskilt om du inte städar upp efter dig).

Tips

– Vilken typ av blåsbälg skall du välja?

– Vad skall man tänka på när man väljer blåsbälg?

– Vilken leverantör skall du välja när du köper dina produkter?

– Är det skillnad på de blåsbälgar du tittar på?

– Fyller den eldstadsbälg du väljer dina behov?

– Se till att du har en brandfilt samt eldsläckare i närheten av din eldstad.

– Har du alla tillbehör som du behöver annars till din eldstad eller kamin?