Den stora guiden till kakelugnar

Allt du behöver veta om ny och gammal kakelugn

I denna artikel skall vi visa på alla de fina fördelar som du har med en kakelugn. Kakelugnar är inte bara dekoration i ditt hem, på ditt kontor eller i din stuga utan det är en riktigt bra värmekälla, som verkligen ger mycket värme och även en hel del mysfaktor. Många kakelugnar är utsmyckade, så de verkligen höjer inredningen i ditt hem till en högre nivå. Tips och råd när du skall köpa kakelugn eller har en begagnad kakelugn du skall ta hand om, renovera eller flytta.

Bakgrund och allmän information om kakelugnar

En kakelugn, eller en murad kamin som den vanligtvis kallas, är en av de mest unika anordningarna som används för att värma upp en inre miljö. Både nya och gamla kakelugnar fungerar enligt ett mycket enkelt koncept: de fångar upp den värme som frigörs vid förbränning av bränslen, t.ex. ved, efter en viss tid, och sedan strålar den värmen ut i omgivningen under en konsekvent längre tid. Viktigare är att veta att kakelugnar inte är någon ny innovation.

Man har eldat i kakelugnar sedan antiken

Dessa typer av kaminer har funnits sedan antiken, och arkeologiska fynd visar att forntida människor använde sig av varm rök från eldstäder för att värma upp sina hem och i slutändan strålade ut den i uppvärmningsutrymmet. De äldsta bevisen går så långt tillbaka som 5 000 f.Kr. på att människor använde sig av stora murade block för att hålla kvar värmen från olika värmekällor och sedan utstråla den under långa perioder i omgivningen.

kakelugn
En svensk klassisk kakelugn

Konceptet är uppriktigt sagt genialt och har fram till i dag utvecklats till många moderna system. Du kan kanske inte hitta någon antik kakelugn till ditt hem, men de finns absolut både här och ute i världen. Du kan däremot absolut köpa begagnade kakelugnar på nätet eller andra ställen.

De har alltid varit populära värmekällor

På grund av den effektivitet med vilken dessa kakelugnar kan värma upp omgivningen har deras popularitet ökat avsevärt. I de flesta skandinaviska länder blir kakelugnar allt vanligare och installeras i husen i olika rum. Det finns också många olika utföranden och stilar av kakelugnar.

Vissa kakelugnar har en rund design, medan andra finns i fyrkantig design. Kakelugnen skapas i princip med hjälp av eldningsstenar, stuckatur, sten, kakel eller en blandning av alla dessa material. Gjutjärn eller stål används inte vid tillverkningen. Viktigt är att kakelugnar är fristående och inte kräver något stöd. Det finns begagnade kakelugnar till salu, men du skall vara lite försiktig, så de verkligen är kompletta ifall du väljer att köpa denna typ av kakelugn.

Eldstaden är inbyggd i kaleugnen

Värmen tas först upp från de heta avgaserna, eller i de flesta fall genom en värmekälla som t.ex. brinnande ved. Det finns en eldstad installerad inuti samt kanaler för värmeväxling som används för att öka den totala ytan i kakelugnen. Gaserna lämnar sedan skorstenen. Jämfört med en metallkamin tenderar elden inom en murad kamin att brinna vid en mycket högre temperatur.

Murverket tar längre tid att värma än en traditionell kamin

Det tar dock mycket längre tid för murverket att värmas upp jämfört med metall, främst på grund av att metall är en bättre värmeledare. Den värme som strålar ut till omgivningen strålar dock vanligtvis ut under mycket längre tid. Vanligtvis finns det ett spjäll installerat vid skarven där kakelugnen möter skorstenen.

Man bör veta att det kan ta mellan 5 timmar och två dagar för en murad kakelugn att värma upp ordentligt. Därför är detta inte de mest praktiska lösningarna som finns på marknaden när det gäller att begränsa vinterns kyla. Det är dock pålitliga värmare som utstrålar värme till omgivningen under lång tid. De ger verkligen en bra värme i det rum där de är placerade.

Varför välja kakelugn?

Det finns en mängd anledningar till varför du skall välja en kakelugn som värmekälla. Vi skall här nedan titta på några av de fördelarna:

Välbefinnande och värme

Mysig strålningsvärme avges via keramiken som lagrar värme i kakelugnen/kaminen. Dess glaserade yta är behaglig och mjuk som silke och inbjuder till att luta sig mot den. Ett mjukt sprakande, lugnande dansande lågor, doften av trä och den mysiga keramiska strålningskvaliteten – njut av värme med alla sinnen.

Hälsa och vitalitet

Kakelugnen/kakelkaminen utstrålar sin milda infraröda värme till kroppar och föremål i rummet, men inte till luften. Luftcirkulationen är minimal och därmed också spridningen av damm. Särskilt gynnade av denna typ av uppvärmning är personer som lider av allergier. Alla som en gång har upplevt den lugnande, keramiska strålningskvaliteten känner till dess hälsofrämjande effekt genom avslappning och stressreducering. Kropp och själ lugnas – man känner sig helt lugn och vital.

Tradition och eviga värden

Hantverk och högkvalitativa material i kombination med den senaste tekniken ger en (nästan) evig livslängd för kakelugnen/kakelkaminen. Du skapar på så sätt ett hem med ett bestående värde. Kakletterna i kakelugnen/kakelkaminen blir vackrare med åldern de kommer att vara värmande och tilltalande även för nästa generation.

Rengöring och underhåll

Glaserade keramiska ytor är extremt lätta att rengöra. De fångar inte upp damm och rent vatten räcker för att bevara deras skönhet. För att möjliggöra största möjliga njutning av elden i din kakelugn/kakelkamin är moderna värmeinsatser utrustade med ett integrerat system för att skölja fönstret som minimerar missfärgningen av fönstret.

Kvalitet och sprickbeständighet

Var och en av våra kakelplattor tillverkas av våra hantverksmästare av naturelementen jord, vatten, eld och luft. Kakelplattor kan knappast spricka och behöver därför inte målas varje år som en putsad kamin. Noggrannhet, tekniskt kunnande och arbetssteg som fulländats i århundraden garanterar den höga kvalitetsstandarden på din kakelugn/ kakelugnspis.

Stil och design

Båda är helt anpassade till dina personliga önskemål och krav. Form, yta, glasyr och stil anpassas till din individuella livsstil. Vare sig det är en traditionell bondgårdssällskapsugn, en stilren kakelugn i lantstadsatmosfär eller en ultramodern kakelugn med storskalig keramik, så är designalternativen extremt mångsidiga för att specifikt matcha dig och din smak.

Din kakelugn / kakelkamin är en individuellt tillverkad och unik för dig och ditt hem. Det finns olika form och storlek vad gäller designen. Installationen varierar med modell och storlek, men de runda varianterna är vanligast numera. De eller sk fyrkantiga kakelugnar. Priserna skiljer sig åt, men kakelugn rund pris är inte svårt att få fram. Inte de andra kategoriernas priser heller för den delen.

Tips och råd vad gäller kakelugnen

 • Skaffa ett bra gnistskydd även fast du använder en kakelugn som uppvärmning
 • Vart skall du förvara veden?
 • Hur får du tag på ved?
 • Tillstånd för att installera en ny kakelugn?
 • Hur ofta skall du sota?
 • Har du tillräckligt många rökkanaler i din skorsten?
 • Vad har du för budget?
 • Letar du efter gammal kakelugn säljes?
 • Vilka tillbehör skall du köpa för att sköta elden på ett smart sätt?
 • Har du tittat runt bland leverantörer och installatörer i ditt närområde?
 • Bygganmälan?
 • Ta emot offerter på leveransen
 • Har du sökt på nätet vad gäller kakelugn pris?
 • Vad har du tänkt dig för kakelugn priser? Vad får det kosta?
 • Känner du någon som vill sälja kakelugn eller titta på Internet?

Inköp och drift

Inköpet av en kakelugn / kakelkamin är något dyrare, men i det långa loppet är det en extremt kostnadsbesparande värmekälla. Människors behov av en säker försörjning ökar på grund av beroendet av olja och naturgas. Trä finns i riklig mängd i vår region; varje år växer det upp betydligt mer trä än vad som skördas.

Energiförsörjningen är tryggad och din kakelugn/ kakelkamin är hållbar och krissäker. En kakelugn är dyrare i inköp än en traditionell järnkamin, men det finns också kakelugn billig på nätet. Sök noga efter den typ du vill ha, ifall du skall köpa en äldre modell, som redan står hemma hos någon.

Tips

– Vad behöver du göra när du skall bygga eller installera kakelugn i ditt hem?

– Ny kakelugn eller leta efter en kakelugn till salu?

– Vad skall du förbereda innan installationen och byggnationen?

– Hur skall du finansiera din nya värmekälla?

– Skall du själv stå för byggnationen eller skall auktoriserad personal göra arbetet?

– Vilken leverantör skall leverera kakelugnen?

– Behöver du hjälp att sätta upp den på plats?

– Vad behöver du för bygglov?

– Hur skall du förvara veden?

– Vilka tillstånd behöver du för din nya kakelugn?

– Vilka lagar och regler behöver du följa?