Den stora guiden till etanolbrännare

Hur fungerar etanolbrännare?

Dagarna med vedeldade eldstäder är för länge sedan förbi. Visst, folk använder fortfarande gamla metoder för att värma upp sina hem, men de moderna alternativen är betydligt bättre. Särskilt etanolbrännare har blivit alltmer populära under en längre tid. Är du ny på etanolbrännare och vill lära dig mer om vad som gör att de sticker ut? Läs den här artikeln som diskuterar etanolbrännare, hur de fungerar, hur man installerar dem på rätt sätt och massor av andra saker.

Moderna eldstadstyper är mer miljövänliga, effektiva, prisvärda och kräver mycket lite underhåll. Det finns gott om alternativ om du inte gillar lukter, rök, askrensning och vedhuggning:

  • Gel-eldstäder
  • Etanolbrännare
  • Elektriska eldstäder
  • Gaseldstäder

Du känner troligen till elektriska och gaseldstäder. De är otroligt populära och används av många människor i olika länder. Gelkaminer och etanolbrännare är relativt nya. Även om de också är omtyckta produkter är det inte alla som känner till dem. Ganska många personer som känner till gel- och etanolbrännare är ofta tveksamma till vilken de ska välja. Låt oss diskutera vad som gör etanolbrännare till ett betydligt bättre alternativ och varför du bör överväga att ersätta din nuvarande eldstad med en etanolvänlig variant.

Etanolbrännare

En etanolbrännare, även känd som biopanna eller bioetanolkamin, liknar en ugn som genererar värme genom att utnyttja en modern teknisk process. Till skillnad från vanliga brännartyper ger den här en äkta låga och behöver ingen skorsten. Dessutom kan du installera den nästan var som helst i ditt hus. det finns etanolbrännare i olika former och storlekar. Etanolbrännare rund är en populär form.

Etanolkaminer drivs med etanolbränsle. Det är ett rent brinnande miljövänligt alternativ jämfört med andra bränningsalternativ. Det alkoholbaserade etanolbränslet skapar flammor och producerar ingen rök. Du behöver inte heller oroa dig för farliga kemikalier och stickande lukter när eldstaden brinner. Det är en viktig anledning till att fler och fler människor väljer detta alternativ och ersätter sina gammaldags brännare med en etanolbaserad variant.

Bioetanol – vad är det?

Bioetanol är utan tvekan det mest effektiva bränslet på marknaden, men hur ser det ut, var hittar man det och hur använder man det? Bioetanol är en icke drickbar form av alkohol. Den kommer från sockerjäsning, ungefär som när företag utvinner vanlig alkohol. Man utvinner det från majs, vete, sorghum, sockerrör och andra industrialiserade grödor. I några få fall utvinner fabriker det också från sågspån, trämassa och andra biprodukter från skogsbruket.

Till skillnad från vanlig alkohol är bioetanol en denaturerad variant. Den innehåller massor av tillsatser, vilket gör den obehaglig och giftig att dricka – men den är en idealisk bränslekälla. Den håller på att bli den mest föredragna bränslekällan eftersom den kommer från industriella grödor och är biologiskt nedbrytbar, förnybar, riklig och billig. Trots den senaste tidens ökande popularitet har människor använt bioetanol i årtionden.

Du kanske har haft otillfredsställande erfarenheter av traditionella eldstäder. Deras tråkiga underhåll och biverkningar är tillräckliga skäl för att överväga livskraftiga alternativ som etanolbrännare. Etanolkaminer eliminerar dessa problem genom att bränna effektivt och rent. Den producerar minimalt med vatten och koldioxid, vilket gör att du inte behöver oroa dig för ventiler eller skorstenar.

Är etanolbrännare säkra?

Människor har ofta farhågor om etanolbrännarnas säkerhet, med tanke på att brännbar alkohol är deras bränslekälla. Bioetanol är så säkert som det bara går. Vissa skulle till och med säga att den är säkrare än varje traditionell bränslekälla med marginal.

Massor av saker kan gå bort med vedeldning och andra traditionella eldstäder. Den mycket fruktade skorstensbranden är utan tvekan den största faran som flera människor står inför. De vanliga bränslekällorna förbränner kol och släpper ut olika oljor inne i husets skorsten, vilket efter en tid blir ett betydande problem. En skorstensbrand kan inträffa om förlupna glödor antänder oljeresterna som sitter fast i skorstenen.

Konsekvenserna är i de flesta fall förödande. Vedeldade eldstäder har också risken att släppa ut cancerframkallande ämnen som är otroligt skadliga för miljön. Det är bäst att hålla sig borta från frågor som dessa eftersom de påverkar din hälsa på lång sikt.

Bioetanolbrännare producerar däremot minimalt med koldioxid. Överraskande nog är mängden koldioxid som produceras försumbar, och du kan omedelbart släppa ut den genom att öppna fönstren. Det finns inte heller någon risk för skorstensbränder. Som tidigare nämnts är bioetanol ett bränsle med ren förbränning, vilket innebär att det inte leder till kol- eller oljeuppbyggnad.

Med det sagt bör du ändå iaktta så mycket försiktighet som möjligt. Varför? Eftersom det alltid finns potentiella faror med att införa öppna lågor i ditt rum. Du kan minimera riskerna för brandolyckor genom att ta hand om dina husdjur eller barn och installera etanolbrännaren på säkra platser.

Hur man installerar etanolbrännare

I de flesta fall är det lika enkelt att installera en nyinköpt etanolbrännare som att packa upp lådan och följa varje steg i instruktionsboken. Vissa modeller som de fristående och bordsmodellerna kräver minimal installation. I andra fall kan det dock vara nödvändigt med ett praktiskt tillvägagångssätt. Här är några tips som du kan följa för att installera de vanligaste typerna av etanolbrännare korrekt.

Fristående modeller är, som namnet antyder, relativt enkla att installera. Företagen utformar dem för enkelhetens skull. Därför behöver du bara ta hänsyn till element som utrymme och produktens storlek för att avgöra var du ska placera den.

Du måste föra in en enhet i rummets vägg för att installera infällda etanolbrännare. Det är bäst att anlita ett proffs för att göra denna uppgift, eftersom det kommer att kräva en viss konstruktion.

Se till att ditt hem har brandsäkra väggar om du vill installera etanolbrännaren själv.

Eftersom dessa eldstäder använder etanolbränsle behöver du inga gasledningar, skorstenar eller andra problem. Etanolbaserade brännare är så enkla som de kan vara. Det är dock bäst att kontakta din säljare om du har några andra frågor.

Underhåll av etanolbrännare

Till skillnad från vedeldade eldstäder är underhåll och rengöring av en etanolbrännare otroligt enkelt. Personer som är vana vid gamla värmare vet hur mycket underhåll som krävs för att hålla dem igång. Rengöring av skorstenar, borttagning av sot, skottning av aska och rengöring av glas är några saker som ägare av vedeldade eldstäder måste göra. Tack och lov behöver du inte oroa dig för en tråkig underhållsprocess för etanolbrännare.

Att rengöra eldstaden och se till att den innehåller en tillräcklig mängd etanol är det enda du behöver för att underhålla din brännare. Naturligtvis är etanol ett rent brännbart bränsle, men det kan ändå förekomma en viss resedueuppbyggnad på dess yta efter några månader. Kom ihåg att resedukten uppstår på grund av lågan och inte av själva bränslet.

Stäng av din etanolbrännare och låt den svalna i en timme innan du börjar rengöra den. Ta loss bioetanolbrännaren och använd mild tvål och varmt vatten för att rengöra den. Använd en handduk för att torka din eldstad och förvara den sedan på en säker plats för lufttorkning innan du återinstallerar den och fyller på brännarens reservoar. Använd samma metod om du vill att du ska rengöra glasets kropp och yta.

Se dock till att du rengör dina brännare så snabbt som möjligt. Varför? Eftersom de kan förlora sin färg snabbt på grund av att de utsätts direkt för flammor. Förutom det är din främsta uppgift att se till att reservoaren förblir fylld. Läs din produkts bruksanvisning noggrant eftersom de flesta av dem guidar dig genom en detaljerad steg-för-steg-process.

Varför etanolbrännare är ett bättre alternativ

Välj en etanolbrännare om du vill ha en eldstad som inte kräver någon rökkanal. Alla hem har inte en skorsten och alla familjer har inte tillräckligt med ekonomiska resurser för att göra en sådan. Dessutom blir installationen ganska dyr och komplicerad. Så folk söker efter alternativ och vilket bättre alternativ finns det än en etanolbrännare för att uppfylla våra behov.

Eftersom bioetanol är den bränslekälla som används i dessa brännare finns det ingen aska, sot eller rök. De rena lågorna eliminerar behovet av ventilation. Etanolbrännare släpper inte heller ut några farliga partiklar eftersom utsläppen mest består av värme, vatten och lite koldioxid (en försumbar mängd).

Bra värme och autentiska lågor

Människor som söker ett alternativ till gas- eller vedeldade eldstäder söker sig ofta till elektriska eldstäder till en början. Du skulle bli förvånad om du fick veta att elbrännare saknar elektroniska lågor. Så etanolkaminer är den perfekta ersättningen.

Flammarna är estetiskt tilltalande på grund av deras långsamma rörelse och livlighet. De är autentiska och är förvånansvärt hetare än man skulle kunna tro. Det skulle vara rättvist att säga att en etanolbrännare delar en radiators värmegenererande förmåga.

Kom ihåg att etanolkaminer inte har någon värmeförlust på grund av avsaknaden av en rökkanal. Det är en viktig anledning till att det blir en jämn värmefördelning i ditt rum.

Enkel installation och användbarhet

Som tidigare diskuterats är det ganska enkelt att installera en etanolkamin, och att använda den är ännu enklare. Installationen är inte nödvändig om du väljer en fristående modell. Du kan få vissa problem när du installerar inbyggda varianter, men de är betydligt bättre än gas- eller träbaserade eldstäder.

Du kommer inte att få några problem när du tänder din brännare. Allt du behöver göra är att fylla lite bioetanol i behållaren och använda en liter för att tända lågorna. Att stänga av en eldstad är också okomplicerat eftersom du bara behöver vända på locket. Det garanterar att du kan använda den återstående bioetanolen nästa gång.

Hur länge brinner en etanolkamin?

Vanligtvis räcker en liter etanolbränsle i fyra timmar på maxinställningen och nästan åtta timmar när du ställer in brännaren på miniminställningen. Du kan bevara bränslet genom att stänga av eldstaden tidigt och använda den en annan gång. Kom ihåg att stänga locket eftersom bränslet kan förångas om du inte gör det.

Det är bäst att vänta tills brännaren är helt kall för att tanka enheten, annars kan en potentiell fara uppstå.

Slutliga tankar

Kanske äger du ett hus och behöver lite extra värme. Kanske är ditt hem utomordentligt stort och saknar en öppen elds stil i arbetsrummet eller vardagsrummet. Eldstäder passar också bra ihop med uteplatser för att ge dem en unik touch samtidigt som de håller området varmt.

Att köpa en modern eldstad kan ibland vara ett komplicerat beslut. Du hittar massor av alternativ, allt från gas- och vedeldade eldstäder till etanoleldstäder. De flesta tycker att etanolbrännare är den perfekta lösningen. Deras okomplicerade underhåll, säkerhet och enkelhet gör dem till ett utmärkt alternativ för alla hem. Etanolkaminer är miljövänliga och du kan installera dem nästan var som helst i huset.

Tips

– Skall du installera din etanolbrännare själv?

– Vilken leverantör skall du välja när du köper dina produkter?

– Är det skillnad på de leverantörer du tittar på?

– Se till att du har en brandfilt samt eldsläckare i närheten av din eldstad.

– Har du alla produkter som du behöver annars till din etanolbrännare?