Installera en eldstad utomhus och njut av naturen året runt

Genom att placera en eldstad utomhus oavsett om det är en gasolkamin, vedkamin eller en etanolkamin är alltid något som vi människor kommer njuta av. Eld är både farligt och stämningshöjande men att sitta utomhus och njuta av en stor brasa om det så är ett majbål eller en liten eld skapar det en underbar atmosfär.

Personligen tycker jag det är trevligt att sitta utomhus med familjen och njuta av en liten eld. Vi behöver inte utväxla tusen ord utan det räcker att vi bara sitter där och njuter av lågorna. Trevligast har vi upplevt att det är när vi sitter utomhus på kvällen under vår sommar eller höst. Oavsett om er eldstad utomhus använder ved, gas eller etanol så kommer ni få en extra värmekälla som gör det behagligt och trevligt.

Det finns fler sätt att njuta av en eld utomhus och en utomhuskamin kan användas på flera olika platser. Populära platser bland våra kunder är uteserveringar för restauranger, entréers till både hotell och restauranger. Men för oss privatpersoner är terrasser, uteplatser och inglasade altaner intressanta platser. Beroende på var ni väljer att placera er kamin bör utseendet och den maximala effekten vara anpassad till platsen. Med rätt vald utomhuskamin kommer ni få en större möjlighet att njuta av er eld

Vad är fördelarna med att använda sig av ved, gas eller etanol för en utomhuskamin

En eldstad som används utomhus bör självklart inneha ett attraktivt utseende men att välja rätt bränsle för ert ändamål. Vi väljer att börja med att beskriva fördelarna med en klassisk utomhusbrasa med ved. Med en vedbrasa har ni möjlighet att få det riktigt varmt samtidigt som det är ganska billigt att elda om ni köpt veden i kubik. Har ni köpt ved från Ica eller något liknande ligger kanske timkostnaden på 20–30 kr. 

Med en brasa som använder ved kommer ni få lite rök och det kan vara svårt att tända vedträn om det är lite fuktigt utomhus. Om vi jämför detta med en gasolkamin så får ni en lite dyrare kostnad per kWh jämfört med en vedkamin där kostnaden per kWh ligger på cirka 3 kr ifall ni väljer att köpa gasol på tub. Använder ni naturgas kommer ni ner till mycket lägre kostnader vilket kanske inte är de vanligaste för utomhuskaminer. 

Med en gasolkamin slipper ni rök och tändning och släckning är otroligt enkel och sker på någon enstaka sekund. Om vi kollar på etanolkaminer har de en dyrare kostnad än gasol per kWh vilket brukar ligga på cirka 5 kr och att hitta tillräckligt stora etanolkaminer för utomhusbruk är svårt. Letar ni efter en liten värmekälla som kan användas inne och ute är etanolkaminer aktuellt, men ska ni bara använda kaminen utomhus rekommenderar vi istället en gasolkamin för att slippa besväret med våt och sur ved.

Viktigt

Beroende på var ni väljer att placera er kamin bör utseendet och den maximala effekten vara anpassad till platsen

Nedan kommer några tips på hur ni välkomnar sommarens efterlängtade utomhusliv med festlig dekor, vackra blomsterarrangemang och smarta knep.

Samlas runt ett odlingsbord

Säsongens stora trend? Trädgård och odling förstås. Med ett odlingsbord samlar du alla dina projekt på ett och samma ställe. Dessutom är det perfekt för sommarens utekök med färska kryddor inom räckhåll.

Tips! Komplettera odlingsbordet med miniväxthus i olika former. Vackra odlingsägg i glas mjukar upp och bryter av med sin organiska form.

Naturnära inramning

Att vara i naturen fortsätter att regera. Bjud in till somrig utelunch, fika eller middag i det gröna. Mattor skapar rumslighet på uteplatsen och kan tas med till parken som ett lite stadigare alternativ till filt, för att kunna sitta riktigt länge.

Tips! Ta med ljusslingan ut, antingen med mindre LED-lampor eller solceller, för att förlänga de redan ljusa kvällarna.

Piffiga sommarbuketter

Lyft bordsdukningen på nolltid med olika blomsterarrangemang. Plocka eller köp blommor i säsong och skapa små buketter som du enkelt placerar i glasstrutar. Sprid ut längs med bordet eller placera en på varje tallrik som en fin detalj.

Blomstrande dryck

Känns sommardrinken lite platt? Ätbara blommor och örter blir ett både väldoftande och välsmakande ögongodis! Komplettera med klassisk garnering i form av skivad citron eller apelsin beroende på dryck.

Bärbar servering

Sommarfestens allra smartaste komponent? Den bärbara serveringen förstås! Ett bärbart brickstativ med flera våningar gör det enkelt att ladda upp med olika tilltugg och enkelt förflytta sommarhänget utan krångel.

Tips! Sugen på att duka av snabbt? Ett brickstativ eller brickbord hjälper dig även med det.

Personlig touch

Även om vi inte ser ut att bli särskilt många kring bordet denna sommar heller är dukningen ett sätt att visa omsorg om gästerna. Ge bordsplaceringen lite extra kärlek med kreativa namnskyltar. Knyt fast etiketterna runt glaset (smart i coronatid!), servetten eller placera direkt på tallriken.

Somrig färgskala

Pastelltrenden håller i sig och skapar en omedelbar sommarkänsla. Ljusrosa, lila, gula och ljusblåa toner syns både i mode- och inredningsbilden – låt dig inspireras!

Tips! Ute efter festkänsla på nolltid? Duka upp med guldskimrande detaljer, enklast i form av bestick, ljusstakar eller andra mindre detaljer.