Guide till utomhuskaminer och eldstäder utomhus

Bästa eldstad utomhus och utekamin

Vi har hittat de bästa eldstäderna och utomhuskaminer för alla trädgårdar eller bakgårdar. Vill du ha en eldstad utomhus, då har du kommit till rätt plats. Här skall vi visa på hur du kan skapa en fin trädgård och en fantastisk miljö med en utomhuskamin eller öppen eldstad ute.

Bästa eldstäder för utomhusbruk

En eldstad utomhus är en källa till värme och en fokuspunkt för bakgårdens sammankomster, även under kyliga nätter. Vi har undersökt dussintals utomhuseldstäder och utvärderade enkel montering och användning, hållbarhet, värmeeffekt och rökkontroll.

En utomhuskamin är ett smart och snyggt sätt att värma upp din uteplats för att förlänga de dagar du kan njuta av ditt vardagsrum utomhus. Vårt val av den absolut bästa utomhuskaminen är grundläggande i stilen, men ändå lätt att sätta upp och använda. Den stora skorstenen leder rök och aska uppåt och bort från dina ögon och din näsa.

Vad du ska leta efter i en eldstad för utomhusbruk

Användarvänlighet

Det är troligt att du inte vill köpa något som är så komplicerat att använda att du aldrig använder det. Leta efter en utekamin som är tillräckligt enkel för att du ska kunna använda den regelbundet, en som inte kräver en massa inställningar utöver den första rutinen för att komma ut ur lådan. En gas- eller propaneldstad är ett bra alternativ om du vill ha en eld med ett enkelt handgrepp, men vissa vedkaminer och eldstäder är också lätta att starta.

matlagning utomhus i trädgården
Värme och matlagning utomhus över öppen eld

Storlek

Det kan tyckas uppenbart, men du vill inte köpa en eldstad utomhus som är för stor eller för liten för din plats. Om den är för stor får den inte plats, och om den är för liten får den inte tillräckligt med värme för att fylla det utrymme som eldstaden står i (eller så ser den liten ut i det utrymme som den står i – vilket innebär att den inte ”passar” in i området). Se till att mäta ditt utrymme innan du köper en eldstad, och du kan till och med kartlägga formen och storleken på eldstaden med maskeringstejp innan du köper den för att få en allmän uppfattning om hur den kommer att se ut i ditt utrymme.

Bränsletyp

En av de viktigaste delarna av att äga en kamin utomhus är att veta vilken typ av bränsle den behöver. Kommer du att elda propan eller ved? Var kommer du att få tag på dessa förnödenheter? Helst skaffar du en eldstad som drivs med ett bränsle som är lätt åtkomligt för dig. Räkna in kostnaden för bränsle (t.ex. propantankar eller vedbuntar) i den totala kostnaden för ditt projekt så att du inte blir överrumplad när du ska köpa det du behöver för din första eldning.

Vanliga frågor

Hur bygger man en eldstad eller braskamin utomhus?

Du kan bygga en utomhuseldstad från grunden, men du kan också köpa byggsatser som gör det lite enklare att bygga en. Normalt sett vill du börja med att se till att platsen där du ska placera eldstaden är plan och jämn. Sedan kan du börja bygga din bas. Du kan konstruera denna av sten eller ett annat icke brännbart material. Därifrån kan du bygga upp stenarna och skapa en ugnsliknande struktur som kommer att hysa ditt bränsle. Du kan också köpa en färdig eldstad eller anlita en entreprenör för att bygga den åt dig. Det skiljer sig lite mellan de olika byggnationerna när du väljer en kamin ute eller en eldstad ute.

Hur utformar man en eldstad utomhus?

Först ska du utvärdera det utrymme som du vill ha den i. Se till att du har en allmän uppfattning om hur stor du vill att eldstaden eller utespis ska vara, var den ska placeras och vad du vill att den ska göra. Vill du ha en vedeldad ugn? Eller bara en eldstad för värme? Är gas eller ved mer praktiskt? Därifrån kan du börja titta på designplaner för inspiration och fatta ett beslut om vad du vill ha.

Är eldstäder utomhus värda det?

Om du ska använda den, ja. Liksom många andra saker ligger det verkliga värdet av en utomhuskamin eller öppna eldstaden, hur ofta du använder den och njuter av den. Om du upptäcker att du bara vill ha en för utseendets skull kanske den inte är värd det för dig. Men om du och din familj samlas varje helg och umgås vid elden är den förmodligen mer värdefull. Den kommer också att öka ditt hems återförsäljningsvärde, eftersom den säkert ses som ett lyxigt tillägg till ditt hem.

Tips och råd vad gäller eldstäder utomhus

Det finns ytterligare några faktorer att tänka på när du köper rätt uppvärmningsmetod för din bakgård eller uteplats. Dessa inkluderar designöverväganden, ytterligare utomhustillbehör, brandsäkerhet, installation av funktioner och den genomsnittliga kostnaden för projektet jämfört med din budget.

Undersök var och en av dessa faktorer för att förstå hur de påverkar ditt slutliga köpbeslut.

En liten grillplats med stolar

A. Designalternativ

Flera designalternativ gör det möjligt för dig att anpassa din grillstad utomhus eller din ute eldstad till dina önskemål. Även om vi kortfattat diskuterade några av dem ovan är det värt att gå in på stil, material, storlek och bränsletyp lite mer i detalj.

Kom ihåg att tänka på stilen och inredningen på din bakgård när du tittar på eldstad ute för att hitta en som fungerar bäst för ditt utomhusutrymme.

Här är de viktigaste designfaktorerna att ta hänsyn till:

  • Stil – De vanligaste stilarna för terasskamin eller gjutjärnskamin ute, samt ute eldstäder är traditionella, rustika, moderna, samtida, viktorianska och sydvästliga.
  • Material – De flesta utomhusfunktioner är konstruerade av material för deras brandbeständiga egenskaper. Vanliga typer är bland annat gjutjärn, rostfritt stål och koppar.
  • Storlek – Utomhuselement varierar i storlek från små hängande terrassvärmare till hela väggar i form av utomhuseldstäder.
  • Bränsletyp – Vedeldning, propan, naturgas, etanol, gel och el är de vanligaste energikällorna.
  • Om du inte kan hitta en funktion som motsvarar dina behov eller preferenser, kom ihåg att det finns anpassade alternativ.

Även om de kostar mycket mer än en färdigbyggd kamin på altan eller eldstad utomhus altan kan du skräddarsy dem, så att de ser ut och fungerar precis som du vill. Denna väg är vanligast med utomhuseldstäder men kan användas med alla funktioner.

På samma sätt kan du bygga en eldstad utomhus själv. Köp de enskilda komponenterna, oavsett vilken typ av funktion du bygger, och sätt ihop dem precis som du vill.

B. Tillbehör till eldstaden utomhus

Tillbehör till eldstad altan för utomhusbruk kan förbättra stilen, funktionen och säkerheten hos din utomhusanläggning. De bästa sakerna att använda för användning är bland annat:

  • Verktyg – Pokers, grillgaller, marshmallowspett, vedhanterare och tänger är alla verktyg som hjälper dig att njuta av din eld i trädgården.
  • Skärm – En metallskärm är viktig för alla vedeldade eldstäder. Den hindrar glöd och aska från att komma ut ur eldstaden.
  • Underlag – Placera ett kraftigt eldningsunderlag under din eldstad för att förhindra skador och öka säkerheten.
  • Hyllor/bärare – Placera stockarna i en hylla eller bärare så att du enkelt kan lägga till dem i din vedeldning.
  • Överdrag – Täck din eldstad med ett kraftigt väderbeständigt överdrag när den inte används.

Det är förstås inte särskilt roligt med en eldstad i sig själv om du måste stå runt den. Investera i en brandsäker matta och några brandsäkra utemöbler för att krydda ditt utomhusunderhållningsutrymme.

C. Brandsäkerhet

Det spelar ingen roll vilken typ av kamin uteplats, eldstad för utebruk du använder – du måste behandla den med försiktighet.

Grundläggande brandsäkerhet är att skydda ditt hem och din familj. Detta börjar med sunt förnuft: ta bort alla eventuellt brännbara material från närheten av eldstaden utomhus. Se till att vara uppmärksam hela tiden som en eld brinner. Oavsett om det är i en öppen eldstad eller i en utekamin.

Brandsäkerheten gäller inte bara för vedeldade apparater utan även för apparater som drivs med propan, naturgas eller till och med elektricitet.

Alla funktioner som blir varma under användning utgör en potentiell fara. Se till att inget rör vid enheten som kan börja brinna.

Det kanske viktigaste är att du inte placerar din eldstad under en lågt hängande gren eller ett verandatak. Se till att den också är minst tre meter (om inte 25 meter) från alla strukturer.

D. Installation

Svårigheten att installera dina utomhusbrandfunktioner beror på vilken specifik funktion du har köpt. Till exempel är en inbyggd utomhuskamin mycket svårare och mer tidskrävande att installera än en portabel eldstad.

Med detta sagt är majoriteten av dagens eldstäder förtillverkade. De kommer som ett enda stycke (eller en handfull lättmonterade delar). Allt som krävs för att ”installera” dem är att sätta ihop dessa delar. Placera sedan din eldstad ute på den plats du vill ha den och du är klar.

Den enda typ av funktion som troligen kräver professionell installation är en eldstad utomhus. Om du väljer en inbyggd modell måste du räkna med att spendera tusentals kronor på att anlita en professionell entreprenör för att utföra arbetet.

Lyckligtvis är de flesta andra modeller redo att användas direkt ur lådan. Nästan vem som helst kan installera en sådan utan hjälp.

E. Kostnad och budget

Kostnaden för att köpa och installera en eldstad utomhus varierar kraftigt beroende på projektets omfattning. Den första faktorn att ta hänsyn till är vilken typ av kamin eller eldstad. Dessa varierar från under 1000 kronor hela vägen upp till 100 000 kronor och mer.

Bärbara elektriska kaminer är billigast. De är också energieffektiva, vilket gör att du sparar ännu mer pengar i det långa loppet. Utevärmare är ett bra alternativ här. Eldstäder och eldskålar kostar ofta några hundra kronor upp till ett par tusen kronor. De är också mycket energieffektiva och betalar sig själva på lång sikt. Bortsett från kostnaden för ved är de vedeldade modellerna mycket kostnadseffektiva.

Den dyraste bärbara funktionen är utan tvekan en traditionell skorstensmodell. Dessa är oftast handgjorda av terrakotta, därav deras höga pris.

Budget och lyxmodeller

Naturligtvis finns det för varje typ av funktion både budgetmodeller och avancerade modeller. Lyxmodeller som innehåller avancerade material kostar mycket mer än budgetmodeller. Samma sak gäller för skräddarsydda funktioner.

Inbyggda permanenta eldstäder kostar ännu mer. Dessa kräver nästan alltid professionell installation (om du inte är en mycket skicklig gör-det-självare med gott om verktyg).

Räkna med att betala från 10-15 tusen kronor och uppåt för att du skall få hjälp med installationer vad gäller utomhuskaminer eller större eldstäder.

De bästa utomhuseldstäderna brukar ligga runt 100 000-150 000 kronor. Det är dock lätt att spendera ännu mer för en skräddarsydd eldstad. Det finns helt enkelt en utomhuseldstäder som passar alla budgetar. Sätt upp en budget som du känner dig bekväm med i förväg och titta sedan på kaminer och eldstäder som passar in i din prisklass.

Du kommer garanterat att hitta en modell som uppfyller alla dina behov utan att du behöver spränga banken.

Tips

– Vad behöver du göra när du skall bygga eller installera kamin eller eldstad utomhus ?

– Vad skall du förbereda innan installationen eller byggnationen?

– Hur skall du finansiera din nya kamin ute?

– Skall du själv stå för byggnationen eller skall auktoriserad personal göra arbetet?

– Vilken leverantör skall leverera produkterna?

– Behöver du hjälp att sätta upp den på plats?

– Vad behöver du för bygglov?

– Hur skall du förvara veden ifall den är vedeldad?

– Vilka tillstånd behöver du för din nya utomhuskamin?

– Vilka lagar och regler behöver du följa?