Den stora guiden till skorstensfria kaminer

Vem har inte drömt om att krypa upp i soffan en mörk höstkväll, till värmen från en öppen spis?

Med de nya skorstensfria kaminerna är det bara kreativiteten som sätter gränser.

Kanske vill du ha en eldstad vid soffan att värma dig vid, ruggiga höstkvällar? Eller varför inte imponera på gästerna och installera en rumsavdelare med punktvisa eldar? Förläng uterummets säsong med en skorstensfri spis – garanterat hög mysfaktor!

Vad är en skorstensfri kamin och varför behövs ingen skorsten?

Som namnet antyder är en skorstensfri kamin en kamin som inte kräver en skorsten. Idag finns det kaminer som använder bioetanol (alkohol) som bränsle och andra kaminer som använder gel. Båda dessa bränsle avger ingen rök, lukt eller sot. Kaminerna finns i flera olika designer och utformningar där vissa kan byggas in i väggen, andra kan stå fritt på, golvet och några som hänger likt en tv på väggen. Utbudet av olika typer av designer är stort där det finns vissa kaminer som har ett modernt utseende och andra som har en mer klassisk look. 

Hur fungerar en skorstensfri kamin?

En skorstensfri kamin är utrustad med en kropp själva ytterformen av kaminen där en etanolbrännare eller gelbrännare oftast är placerad i mitten av själva ytterformen. Brännarna är inte alltid lika stora eller har samma form, några är rektangulära och skapar en avlång eld medan andra är runda och skapar en cylinderformad eld. Att fylla på brännaren är i stora drag enkelt och i de flesta fall går det bra att hälla direkt från flaskan (bioetanol) eller kallat spisbränsle i Svenska butiker. Om ni råkar spilla lite är det klokt att ta lite papper eller en trasa och torka upp det. För att få de finaste lågorna på en rektangulär brännare rekommenderar vi att ni försöker fylla upp den till 75% eller mer för att få de fina gula lågorna som vi alla vill se.

Nu när vi har kommit till att ni ska tända er skorstensfria kamin rekommenderar vi att ni använder en lång tändare eller en stålpinne som ni doppar i lite bioetanol för att sedan tända den, och sedan tända brännaren med pinnen. Ni kommer få en eld direkt likt en grill med tändvätska, men lågorna kommer att vara lite blåa i de första 5-10 minuterna innan elden har kommit upp i tillräcklig värme för att sedan övergå till mer gula lågor. Nu när ni fått igång elden är det bara att njuta av den och ta det lugnt vid matbordet eller soffan men om ni känner att det blir för varmt i ert hem har ni möjlighet att justera locket på rektangulära etanolbrännare för att anpassa höjden på elden. Locket är placerad ovanpå brännaren och används för att släcka elden, men genom att strypa syretillförseln lite kommer ni få en lägre höjd på flammorna och en längre brinntid.

Viktigt att tänka på när ni använder en skorstensfri kamin är att inte fylla på med bränsle när den brinner eller att fylla på med bränsle direkt efter att elden har slocknat, utan ni måste vänta tills brännaren har blivit kall vilket tar cirka 20 minuter. När brännaren är kall kan ni fylla på med nytt bränsle och tända elden igen. Fyller ni på en etanolbrännare till 100% kommer ni få en eld på cirka 4 timmar, kan bero lite på vilket bränsle ni använder och vilken utformning just er brännare har.

Hemligheten med de skorstensfria spisarna är just den oerhörda flexibiliteten. Elda med bioetanol som hälls i en brännare och tänd på, ingen skorsten behövs! En liter bränsle räcker ungefär tre timmar, lite beroende på vilken typ av brännare det är, och kostnaden kan jämföras med vad en vedeldad spis förbrukar under samma tid om du köper din ved. Skorstensfria kaminer är precis som de låter – kaminer som inte behöver någon skorsten. De kan enkelt och behändigt installeras var som helst i huset eller lägenheten och är därför attraktiva alternativ för den som söker eldens atmosfär. Skorstensfria kaminer ger valfrihet, utan stora investeringar. 

Hur fungerar den rökfria kaminen?

— Du eldar med bioetanol i en eller flera behållare, sedan kan du lägga på vedpinnar av keramik som gör att det ser ut som en riktig brasa.

Hur mycket värmer den?

— Det varierar, men cirka 1–3 kW. En sådan här kamin kan värma upp ett rum på 10 kvm utan problem. Men det är främst något som höjer mysfaktorn.

Hur varmt blir det med en skorstensfri kamin?

— Hur varmt det kommer bli beror på storleken på er brännare, men vi brukar räkna med 2- 3 kW för en brännare på 1.5 liter och en brännare som rymmer 3 liter etanol har en maximal effekt på cirka 4 -6 kW. Effekten är lite beroende på utformningen av öppningen där vissa brännaren har en bredare öppning men rymmer endast 2 liter etanol osv. Ni kommer märka av skillnad i ert rum, men vi rekommenderar inte att ni värmer hela rummet med en skorstensfri kamin. Normalt sett brukar temperaturen i det rum som ni placerar brännaren i öka med några enstaka grader. Så om det är 20 grader i rummet kanske det kommer öka till 22 – 23 grader.

Var kan vi använda vår kamin?

— Det går bra att använda kaminen i offentliga miljöer, utomhus, terrasser, uterum, lägenheter och hus. De riktlinjer vi har är att rummet bör vara större än 25 kvm för att det ska gå att använda en etanolkamin på full styrka utan att behöva strypa den. Det ni kan göra för att få ett större rum är att ha dörrar öppna och väljer ni att öppna ett eller fler fönster kan ni placera en större skorstensfri kamin i ett mindre rum. Storleken på brännaren är det som bestämmer var ni kan placera den, det är inte storleken på själva kaminen.

Hur mycket kostar kaminen?

— Vad kaminen kostar är en designfråga, från några hundralappar till tiotusentals kronor. Den förbrukar ungefär en liter per eldning (2–4 timmar), en flaska bioetanol kostar ca 50 kr.

Vad är viktigt att tänka på?

— Den blir varm och det måste finnas ett säkerhetsavstånd runt om. Ha inte gardiner eller textilier i närheten.

— Tänk också på att den inte får vara placerad så att den kan välta omkull, den måste stå stabilt eller fästas ordentligt i väggen.

Uppbyggnad av en skorstensfri kamin

En skorstensfri kamin är en eldstad där en vätska hälls i en behållare. Genom en förbränning skapas lågor som inte är helt olik den som en öppen eld med ved ger. Designen på eldstaden kan sedan varieras i det oändliga.

På marknaden finns allt från replikor av gamla hederliga öppna spisar, engelska spismodeller och hederliga kaminer till modernt och till och med futuristiskt designade eldstäder i stål och glas.

Designeldar kan installeras på vägg, sättas på bord och stå som enskilda prydnader i mitten av ett rum. De flesta skorstensfria kaminer har ett elegant glasskydd, som säkrar eldsäkerheten.

Bränsle för skorstensfria kaminer

Bränslet i skorstensfria kaminer är bioetanol. Det är en produkt som kommer i rinnande form eller som en gel. Bioetanol, eller denaturerad etanol som det också kallas, avger inga farliga avgaser, och gör det mycket lämpligt som bränsle inomhus.

Det enda som bildas är koldioxid, ånga och värme. Produkten är tillverkad av förnybara material som tillåts jäsa. De kan handla om trä, majs eller potatis. De olika fabrikaten har olika kvalitet och olika värmeeffekt.

Vissa billigare alternativ kan ha en något udda lukt. Liksom alla andra förbränningar stjäl också biobränslet luftens syre. Det gör att en god och väl fungerande ventilation behövs i det rum kaminen används i.

Effekt på skorstensfri kamin

Den värme som alstras av en skorstensfri kamin är nog så behaglig. Det kan jämföras med att ha en eldstad utan kassett eller insats.

Däremot ska inte den skorstensfria kaminen ses som en uppvärmningskälla i huset eller lägenheten. Så varmt blir det inte.

Det är dessutom ganska dyrt att hålla brasan igång. En timmes eldning kräver upp till en halvliter vätska, till en kostnad om 10 – 15 kronor.

Elektrisk skorstensfri kamin

En elektrisk braskamin är också en typ av skorstensfri kamin. Den elektriska braskaminen fungerar utan någon form av bränsle och ansluts enkelt via det elektriska vägguttaget. Den elektriska kaminen finns i fristående utförande med eller utan fläkt som du kan flytta runt och placera där du behöver en extra värmekälla i bostaden.

Idag finns även elektriska braskaminer som kan monteras i väggen eller monteras utanpå och användas både med och utan värmeeffekt eller fläkt.

Fördelen med en elektrisk kamin är att du i de flesta modeller kan ändra flammönstret och ställa in ljusstyrkan för att skapa den stämning du önskar i rummet. Det finns även kaminer på marknaden där du kan växla mellan olika färgval på eldstadens flammor som t.ex. den traditionella bärnstensfärgade glöden till en blåskimrande flamma.

Viktigt!

Elektriska installationer måste utföras av en auktoriserad elinstallatör. Läs alltid anvisningarna från tillverkaren noggrant innan du använder en elektrisk kamin.

Billigt och enkelt

En stor fördel med skorstensfria kaminer är givetvis att det inte behövs någon skorsten. Det gör installationen både enkel och billig. Kaminerna kan placeras nästan var som helst, men ett säkerhetsavstånd till brännbara material är viktigt oavsett om det är en elektrisk kamin eller om kaminen drivs med bioetanol.

Även om själva kaminen har ett skydd, blir den ändå rejält varm. En meters marginal är ett minimimått. En annan fördel är att bränslet består av en lätthanterlig vätska, istället för ved. Det ger inget spill i form av aska. Inte heller behövs några större vedupplag som tar plats och skräpar ner.

Att välja skorstensfri kamin

Vilken modell som passar i det enskilda huset är till stora delar en smaksak. Däremot är det klokt att notera att vägghängda modeller alltid måste förankras ordentligt, så att de inte utgör någon fara för hus eller person.

Det är också klokt att kika lite extra på förbrännaren. Den ska vara lätt att ställa in och inte gärna vara tillverkad av koppar. Koppar är i och för sig snyggt, men sådana brännare blir riktigt varma och det går åt mer bränsle än nödvändigt.

Välj då hellre en modell med en brännare i ett annat material och en brännare som verkligen kan regleras ordentligt.