Den stora guiden till olika typer av eldstäder

Vilken typ av eldstad är lämplig för ert behov och stil? Det finns många varianter att välja mellan och alla har olika fördelar.

När du väljer eldstad vill du förstås ha en som passar perfekt i ditt hem – som ger lagom mycket värme och samtidigt gör rummet vackrare. I Eldas begreppsskola berättar vi mer om olika modeller och deras fördelar.

Vill du få snabb värme passar en mindre modell oftast bra. Om det är värme under längre tid du är ute efter kan vi rekommendera en murspis eller kakelugn. Och är du sugen på något riktigt lättskött, ta en titt på våra gaseldstäder. Tryck på en knapp, så har du en stämningsfull brasa att mysa vid.

Braskaminer

Braskaminen är dekorativ, lätt att sköta och ger snabbt behaglig värme. Detta är ett samlingsbegrepp för våra fristående lätta kaminer inomhus.

Täljstenskaminer

Täljstenskaminens främsta fördel är att den håller värmen under en lång tid, utan att ytan blir brännhet. Täljstenen har en exceptionell värmelagringsförmåga samtidigt som den är vacker och blir en elegant inredningsdetalj i ditt hem.

Gjutjärnskaminer

Gjutjärn är ett robust, tåligt och lättskött material med mycket god värmelagringsförmåga. Den moderna gjutjärnskaminen är enkel att placera och montera med rökgasanslutning både uppåt och nedåt.

Murspisar

En modern murspis har kvar den öppna spisens eldkänsla och mysfaktor som dessutom ger en skön värme. Den är ofta så lätt att den kan monteras på ett vanligt träbjälklag. Murspisarna finns i olika naturstenmaterial, plåt eller i puts som kan målas i valfri kulör. Den avger värme lite längre. (Betong, leca eller prefab block vilka limmas eller muras ihop och sedan putsas)

Platsbygda

Insats som byggs in efter kunds önskemål vilka sedan putsas, målas eller kläs med t ex kakel, metall eller annat kreativt val.

Insatser

Spisinsatserna är större kamininsatser där du kan designa din eldstad efter egna önskemål. De är ofta gjorda för egen inbyggnad, så att du kan mura in insatsen på det sätt du önskar.

Kassett

En spiskassett är en spisinsats som är utformad för att installeras i en befintlig öppen spis eller kakelugn. Kassetten ger dig möjlighet att effektivisera uppvärmningen på ett smart och billigt sätt.

Kakelugnar

Kakelugnen är en stilfull klassiker som med förbättrad förbränning och högre verkningsgrad har blivit en av våra allra effektivaste värmekällor. En kakelugn kan bidra med en stor del av bostadens värmebehov året om. Dessa finns i både klassiska utföranden och i moderna stramare linjer.

Vedspisar

Förr var vedspisen nästintill obligatorisk i köken. Nuförtiden är den oftast en härlig stämningshöjare, men du kan fortfarande laga mat på dem, och finns med spishällar, kokplattor och bakugn. Både fristående modeller eller för inbyggnad finns och utföranden för det moderna köket och den mer traditionella lantliga stilen.

Gaseldstäder

Med en gaseldstad som energikälla får du snabbt och enkelt värme och mys utan krångel. Tryck på en knapp så startar brasan. Välj bland vägghängda, futuristiska kaminer i stål och glas. Självklart finns det alternativ med en mer traditionell design för dig som vill åt den mer ursprungliga designen på en kamin. Valfriheten med utseendet på en gaseldstad är nästintill oändlig.

Bioetanol eldstäder

Numera finns det ett brett utbud av skorstensfria spisar och eldstäder som drivs på annat bränsle än ved, oftast bioetanol. Den stora fördelen är helt enkelt att man inte behöver installera en skorsten, och de passar därför väldigt bra i lägenheter eller hus som saknar rökkanaler. De har inte så hög verkningsgrad, men kompenserar det med en mysfaktor som kan vara väl värd investeringen.

Uteliveldstäder o grillar

En eldstad utomhus blir allt mer populär att samlas kring sena sommarkvällar som ofta är lite kyliga. Det förlänger även vår utomhussäsong, att samlas kring elden en småkylig dag med en varm dryck är lite extra skönt. Vissa kan kombineras med gnistskydd, grillgaller och andra tillbehör. Finns som vedeldade, för gasol eller bioetanol.

Vi har sammanställt frågor och svar som hjälper dig att göra rätt val!  

En vedeldad braskamin står högt upp på mångas önskelista, och visst är känslan av sprakande ved svår att motstå. Samtidigt är den vedeldade kaminen en relativt stor investering och kräver att du har en skorsten. Om du vill kunna ha en eldstad inomhus utan att behöva sätta in en skorsten, eller om du bara vill hålla kostnaderna nere, kan det vara värt att titta på en kamin som drivs av etanol, gasol eller el.

Är du ute efter den genuina känslan av en lägereld med sprakande vedträn och den karaktäristiska doften av brinnande trä?

Om svaret är “ja” är det egentligen bara en vedeldad kamin som lever upp till förväntningarna. Antingen kan du satsa på en bras-/vedkamin eller en “kassett” om du redan har en öppen spis. En klassisk vedspis kan också vara ett mysigt alternativ.   

Vill du slippa krångla med skorsten och ventilation men ändå ha en riktig eld som både värmer och brinner vackert?  

I sådana fall är en etanolkamin perfekt! Den ser ut precis som en vanlig braskamin men skillnaden är att bränslet består av miljövänlig bioetanol istället för vedträn. Du får inget sprakande men slipper samtidigt att ta hand om aska och sot.  

Har du tänkt att använda eldstaden för uppvärmning?  

Då ska du satsa på en bras-/vedkamin (gärna med täljsten), vedspis eller sätta in en “kassett” om du redan har en öppen spis. En del elkaminer och gasolkaminer kan också fungera som komplement till befintligt uppvärmningssystem om du snabbt vill värma upp ett mindre utrymme. 

Är eldstaden tänkt att vara i ett litet rum?  

Även etanolkaminer och gasolkaminer stjäl syre och kräver ett visst säkerhetsavstånd. Om du har tänkt att ha kaminen i ett litet rum som t.ex. ett sovrum kan elkaminen vara den bästa lösningen. Ofta kan dessa även ställas in med timer, så att du kan somna tryggt i en mysig atmosfär. 

Vill du lätt kunna ändra placering av eldstaden om du får för dig att möblera om eller flytta? 

Välj en fristående kamin som varken kräver skorsten eller ventilation. Om du är ute efter en kamin som är så lik en vedeldad kamin som möjligt faller valet naturligt på etanolkaminen men elkaminen är också lätt att placera om och funkar dessutom i mindre rum.  

Tips

Vill du ha en mysig brasa att sitta framför så satsa på en vanlig vedspis!