Den stora guiden till elkaminer och elektriska brasor

Maximal mysfaktor med minimalt krångel vad gäller bränsle. En eldriven dekorationsbrasa kräver nästan inget och ger så mycket. Den har ingen skorsten och inget drivmedel, utom el från väggkontakten såklart. 

Det erbjuds massor av elektriska kaminer med olika utseenden och designing. Det finns både golvstående modeller och väggmonterade modeller som du direkt kan hänga på väggen samt infällbara varianter och insatser. Flera har dessutom värme element för att ge dig både mys och värme. Elektrisk kamin – en värld av möjligheter!

Ställ in dekorationskaminen så att den passar dig

En modern dekorationsbrasa kan se väldigt naturtrogen ut. Vissa skapar med hjälp av vattenånga, halogen och LED en realistisk illusion av verklig eld, så kallade ångbrasor. Den hemtrevliga känslan kommer infinna sig, utan brandrisk.

På de flesta elektriska dekorationsbrasor kan du ändra inställningarna för flammönster och ljusstyrka utifrån vad du känner för. På vissa modeller kan du ändra färgen på lågorna, från klassiskt eldrött till isande blått. Lite mindre realistiskt, men desto mer personligt. Bläddra bland de olika varianterna för att hitta en som passar just dig.

En elektrisk brasa kan ge både ett mysigt brassken och en behaglig värme.

Vill du ha en brasa som inte smutsar ner och som är enkel att hantera? Ingen hantering av gel eller av varma detaljer. Ingen brandrisk. Du kan stänga av och på med hjälp av en fjärrkontroll. Då kan detta vara ett alternativ för dig!

I de flesta modeller finns idag en värmefläkt som kan sättas igång om man önskar värme från sin brasa.

Innan du köper: Titta på ljudnivån på den elektriska brasans fläkt. Det är viktigt att inte skaffa en elektrisk brasa som du efter ett tag blir trött på eftersom den brummar och bullrar hela tiden. Ljudnivå varierar mellan olika modeller.

Du behöver inte tänka på någon rökkanal när du väljer att installera en elektrisk brasa. En elektrisk brasa kan du också placera var som helst utan att fundera på avstånd till vägg eller liknande.

En elektrisk brasa är nog också den mest barnsäkra typen av brasor eftersom det inte är några brännbara material inblandade.

Fördelar elektrisk brasa:

– du slipper nedsmutsning med ved inomhus

– du slipper ansluta till skorsten = billigare att installera

– du kan flytta din öppna spis när du möblerar om

– det slår inga gnistor – mindre brandrisk

– du behöver inte peta in en pinne till eller fixa med gel eller gas.

– ger värme och en en viss mysfaktor

– du kan använda riktig ved, kol (eller sten om du vill)

Nackdelar elektrisk brasa:

– du får ingen rökdoft – det luktar inte brasa på samma sätt

– du får inget sprakande ljud

– lite av bras-känslan går förlorad

Viktigt

Tänk på:

– Kolla ljudnivån innan du köper

– Kolla effekten. Hur mycket ström drar den elektriska brasan? Det kan vara bra att veta.