Allt du behöver veta om gjutjärnskaminer

Gjutjärnskaminer är ett bra val om du funderar på en kamin för uppvärmning

Gjutjärnskaminer är alldeles utmärkt för att leda och alstra värme och håller för lång och hård eldning i huset. Vackra och dekorativa kaminer som avger värme så fort du börjar elda gör att just kamin av gjutjärn är ett bra val då du funderar på en kamin för uppvärmning, mys eller som tillskottsvärme i sommarstugan eller i hemmet. De är både snygga och effektiva när det kommer till härliga värmekällor.

Denna typ av kamin håller också värmen över en längre tid och blir därför till en energieffektiv uppvärmningskälla. Dessutom har gjutjärnskaminer många gånger ett lantligt och lite gammaldags utseende vilket är väldigt tilltalande för många. Har man exempelvis ett kök i lantlig stil så är det självskrivet att det är en gjutjärnskamin man skall ha. Det finns såklart olika designer för en kamin och du skall välja den som passar in i ditt hem eller i din stuga.

Gjutjärn är ett material som är mycket hårt och stabilt. Just gjutjärn är järn med en kolhalt på mellan 2,1 till 4 procent och beroende på den kemiska sammansättningen och svalningshastigheten så får man olika typer av gjutjärn. De allra vanligaste typerna av gjutjärn som kan användas till gjutjärnskaminer är segjärn, aducerjärn, vitjärn och gråjärn. Dessa kaminer avger skön och hög värme.

Gjutjärnskaminer håller värmen

Det som är gemensamt för alla typer av gjutjärnskaminer är att de håller värmen både länge och bra i det utrymmet där de står. För det mesta använder man samma teknik som man använder i gamla kakelugnar, alltså att rökgaserna leds runt inne i kaminen. Det är det här som gör att keramiken värms upp och det ger en mycket längre efter värme. Själva rökgaserna hjälper till att hålla förbränningskammaren varm och det gör att förbränningen blir långsam och jämn. Eftersom att gjutjärnskaminerna är så effektiva så är det en investering om man ser det ekonomiskt att skaffa en sådan eftersom att man får ut så mycket energi som möjligt ur varje vedträ. Gjutjärnskaminerna är lättodlade och det blir inte kvar några trärester i dem. 

Olika storlekar och vikter

Gjutjärnskaminerna finns i väldigt många olika storlekar och vikter och det beror på vad den ska användas till. Det man dock kan säga rent generellt är att de har ett klassiskt utseende och värms upp snabbt. En del av dem har en kokplatta och det är något som många uppskattar mycket. Om man väljer att bygga in en gjutjärnsspis så har man tillgodosett sig en effektiv olje- och elsparande värmekälla. I det här ingår det en känsla av nostalgi och hur det var förr. Det ger helt enkelt en hemtrevlig och mysig känsla. Dessa är som sagt effektiva när det kommer till att värma upp det rum som de står i och ger en härlig skön värme inomhus. Lätt att förstå varför man väljer en braskamin.

Fördelar med kaminer i gjutjärn

Det finns såklart många fina fördelar med en kamin i hemmet eller stugan och här kan du ser några av alla dessa fördelar:

  • Ger ett härligt intryck i rummet där den står
  • Bra och effektiv värmekälla
  • Nostalgi på hög nivå
  • Härlig mysfaktor
  • Håller dyra elräkningar på en lägre nivå
  • Avger en skön och mjuk värme
  • Har du egen ved är det perfekt

Nackdelar med gjutjärnskaminer

Det finns nackdelar med gjutjärnskaminer även om det kan vara svårt att tro det:

  • Gjutjärnskaminerna svalnar relativt snabbt efter att man har eldat i dem.
  • Är den av mindre modell får man mata den med ved ofta
  • Man kan bränna sig på kaminen då det är svårt att veta hur pass varm den är

Som du ser är inte nackdelarna med en kamin av denna typ speciellt många utan fördelarna med en kamin av gjutjärn överväger oftast dessa få nackdelar.

Begränsningar med gjutjärnskaminer

Gjutjärnskaminer har som sagt en del begränsningar. En begränsning som har tagits bort idag är problemet med att de svalnar snabbt löst. När familjen sover och inte kan fylla på med ved i kaminen så kan gjutjärnskaminen kombineras med fotogenkaminer eller elradiatorer till exempel. Ett problem som inte är löst än dock är att man måste mata den med ved ofta när den är igång. Veden måste huggas och hållas torr och kolet eller koksen kan svärta målningar, tapeter och textilier. 

Monteringsanvisningar följer med

Till de nytillverkade gjutjärnsspisarna så följer det för det mesta med monteringsanvisningar. Man kan då själva bygga ihop och installera spisen dock kan det behövas bygglov och det får man kolla med sin byggnämnd. Om man installerar en gjutjärnskamin i en befintlig skorsten så behövs det i regel inte något byggnadslov. I det fallet måste bara oftast kommunens skorstensfejarmästare inspektera och godkänna installationen.

Viktigt

Det är lätt att bränna sig på en gjutjärnskamin så håll barnen borta från den om ni inte är helt säkra på att den är kall.

Fyra tips för inredning med en gjutjärnskamin i gammal stil

Svårt att se hur en gjutjärnskamin i gammal stil skulle passa in i ditt hem?

Många upplever det som svårt att föreställa sig hur hemmet skulle se ut med någon ny inredningsdetalj eller när man vill försöka blanda olika inredningsstilar. Det kan tex handla om att man önskar en inredningsstil där man blandar gammalt och modernt, men känner sig osäker på hur man ska hitta den rätta balansen mellan dessa två stilar. En gjutjärnskamin i gammal stil kan vara ett exempel på en inredningsdetalj som hjälper dig nå den perfekta balansen mellan gammalt och modernt.

Funderar du på att köpa en braskamin och känner dig osäker på hur denna ska passa in i ditt hem?

Nedan ger vi dig tre tips på sådant som du kan tänka på när du inreder ditt hem med en liten kamin i gammal stil:

Det första tipse

Titta igenom rummet och fundera på om det behöver möbleras om. Kanske ska rummet ha en helt ny funktion med gjutjärnskaminen som sin centrala punkt. Ett förslag kan vara att placera soffan eller fåtöljerna kring den varma källan. På detta sättet blir det en naturlig plats för hela familjen att samlas. Redan här är det viktigt att du kontrollerar om det är möjligt att installera kaminen där du önskar, tex måste det finnas möjlighet till ett rökuttag.

Vårt andra tips 

Fundera på vilken stil du vill ha på din gjutjärnskamin. Har du en modernt avskalad skandinavisk inredning, så skapar kaminen en kontrast i inredningen. Men har du däremot en inredning som drar åt det mer traditionella hållet, så smälter en gjutjärnskamin i gammal stil in perfekt. En del tycker att det är snyggt och intressant med en inredningsdetalj som verkligen bryter av ett rum, men man får prova sig fram och verkligen fundera på vilken stil man har och vad man tror kan komma att passa bäst.

Tredje tipset 

Titta på vilken inredningsstil som du redan nu har i rummet som kaminen ska placeras i. Är det redan mycket möbler och detaljer som är i gammal stil eller är det mycket som är modernt? Vilken av dessa stilar vill du förstärka? Kanske är det så att du för enkelhetens skull först installerar din vedkamin. Sedan byter du successivt ut möbler, föremål, mattor och textilier till det känns rätt. Det finns inga regler att följa utan det är din egen inre känsla som du ska följa. När du tycker att det känns rätt då är det rätt!

Fler tips och råd på vägen

Vid köp av braskamin så är det några saker du behöver ha på plats förutom de 4 tips vi visade på här ovan i artikeln. Du skall ha koll på:

Stenar till din braskamin

Med stenar inne i din kamin får du en bättre förbränning och högre värme inomhus. Detta hjälper veden att brinna bra och ger högre effekt ut på den värme som din kamin producerar. Det kan låta konstigt till en början men stenar gör verkligen susen för din värmekälla. När du haft dessa stenar inne i kaminen ett par år kan det vara dags att byta stenarna för att få bästa värmen. Det finns prisvärda stenar att köpa hos din leverantör.

Eldstadsverktyg till din vedkamin

Du behöver absolut ha en uppsättning med ekĺdstadsverktyg för att arbeta säkert med veden inne i din kamin. Med rätt verktyg kan du även göra rent inne i din spis/kamin och hålla den fit for fight till nästa gång du skall elda. Köp rejäla eldstadsverktyg, så att du kan arbeta på rätt sätt även när kaminen är varm. Det finns en mängd olika eldstadsverktyg på marknaden och du kan få i vilket stil du än önskar tror jag. Många skaffar de verktyg som passar inredningen i övrigt eller den kamin man skaffar.

Stenar under braskaminen

För att skydda golvet, att gnístor tar eld samt att din kamin skall vara så säker det bara går är ett par platta stora stenar som den kan stå på perfekt att använda. Det ger både säkerhet till dig och ditt hus samt skyddar golv och den närliggande miljön vid din nya kamin. Det finns en mängd olika storlekar och sorter av stenar att ha under kaminen. Se till så att du skaffar stenar av rätt storlek så du är både skyddad och att kaminen är rött storlek.

Plattor för braskamin

Du kan även använda en form av plattor under din vedkamin för att den ska stå tryggt och säkert. Dessa fungerar ungefär som stenarna under och ger en trygg och säker framförning av din vedkamin i gjutjärn. Eldstad sten är viktigt att använda sig av. Antingen väljer du en form av plattor eller stenar att ha som skydd vid din braskamin. Dessa plattor och stenar klarar hög värme och är framtagna för att vara just runt eldstäder eller kaminer inomhus.

Kom ihåg!

Vid installation av en kamin behöver du göra en bygganmälan till kommun. Kontakta din kommun om du känner dig osäker på hur du ska göra.

Inreda och använda en braskamin

Det kan låta som att det är många faktorer som spelar roll när det handlar om att inreda med en gjutjärnskamin i gammal stil. I många fall räcker det bara att hitta en plats där kaminen får gott med plats och blir en central plats i ditt hem. En kamin i gammal stil skapar den där mysfaktorn som man gärna vill samtidigt som den blir kronan på verket i ditt hem. Det är även en riktigt bra energikälla idag när elpriserna är så höga.

Både mys och värme på samma gång. Det är inte farligt att bryta av en modern inredning med en braskamin oavsett om den är av modern eller gammal stil. Har du en traditionell inredning går det ju alldeles utmärkt med en gammaldags kamin, men de passar även i en mer modern och sofistikerad inredningsstil.

Braskaminen får sin givna roll i hemmet

Det är oftare en braskamin av denna modell passar ett hem eller en stuga än tvärtom. Du behöver ha koll på ett par saker bara innan du sätter igång att skaffa din kamin och välja plats där den ska stå. Det är som sagt enklare än man tror och behöver du ta hjälp när du skall välja kamin eller för installation så finns det alltid lokala hantverkare att ta hjälp av. De har koll på vad som behövs göras och ifall du behöver tillstånd av något slag. Du kommer njuta massor av denna underbara inredningsdetalj som dessutom kommer ge dig både mysiga stunder och skön värme. Det är verkligen ett stort plus!