Allt du behöver veta om gjutjärnskaminer

Gjutjärnskaminer är ett bra val om du funderar på en kamin för uppvärmning

Gjutjärnskaminer är alldeles utmärkt för att leda och alstra värme och håller för lång och hård eldning i huset. Vackra och dekorativa kaminer som avger värme så fort du börjar elda gör att gjutjärnskaminen är bra val då du funderar på en kamin för uppvärmning, mys eller som tillskottsvärme i sommarstugan. De håller också värmen över en längre tid och blir därför till en energieffektiv uppvärmningskälla. Dessutom har gjutjärnskaminer många gånger ett lantligt och lite gammaldags utseende vilket är väldigt tilltalande för många. Har man exempelvis ett kök i lantlig stil så är det självskrivet att det är en gjutjärnskamin man skall ha.

Gjutjärn är ett material som är mycket hårt och stabilt. Just gjutjärn är järn med en kolhalt på mellan 2,1 till 4 procent och beroende på den kemiska sammansättningen och svalningshastigheten så får man olika typer av gjutjärn. De allra vanligaste typerna av gjutjärn som kan användas till gjutjärnskaminer är segjärn, aducerjärn, vitjärn och gråjärn. 

Gjutjärnskaminer håller värmen

Det som är gemensamt för alla typer av gjutjärnskaminer är att de håller värmen både länge och bra i det utrymmet där de står. För det mesta använder man samma teknik som man använder i gamla kakelugnar, alltså att rökgaserna leds runt inne i kaminen. Det är det här som gör att keramiken värms upp och det ger en mycket längre efter värme. Själva rökgaserna hjälper till att hålla förbränningskammaren varm och det gör att förbränningen blir långsam och jämn. Eftersom att gjutjärnskaminerna är så effektiva så är det en investering om man ser det ekonomiskt att skaffa en sådan eftersom att man får ut så mycket energi som möjligt ur varje vedträ. Gjutjärnskaminerna är lättodlade och det blir inte kvar några trärester i dem. 

Gjutjärnskaminerna finns i väldigt många olika storlekar och vikter och det beror på vad den ska användas till. Det man dock kan säga rent generellt är att de har ett klassiskt utseende och värms upp snabbt. En del av dem har en kokplatta och det är något som många uppskattar mycket. Om man väljer att bygga in en gjutjärnsspis så har man tillgodosett sig en effektiv olje- och elsparande värmekälla. I det här ingår det en känsla av nostalgi och hur det var förr. Det ger helt enkelt en hemtrevlig och mysig känsla. 

Nackdelar med gjutjärnskaminer

Det finns en del nackdelar med gjutjärnskaminer även om det kan vara svårt att tro det. Gjutjärnskaminerna svalnar relativt snabbt efter att man har eldat i dem och är den av en mindre typ så måste man mata den med ved oftare. Det är även lätt att man bränner sig på kaminen eftersom att det är svårt att veta om den har hunnit svalna eller inte. Andra typer av kaminer blir inte lika varma utanpå som en gjutjärnskamin kan bli. 

Begränsningar med gjutjärnskaminer

Gjutjärnskaminer har som sagt en del begränsningar. En begränsning som har tagits bort idag är problemet med att de svalnar snabbt löst. När familjen sover och inte kan fylla på med ved i kaminen så kan gjutjärnskaminen kombineras med fotogenkaminer eller elradiatorer till exempel. Ett problem som inte är löst än dock är att man måste mata den med ved ofta när den är igång. Veden måste huggas och hållas torr och kolet eller koksen kan svärta målningar, tapeter och textilier. 

Till de nytillverkade gjutjärnsspisarna så följer det för det mesta med monteringsanvisningar. Man kan då själva bygga ihop och installera spisen dock kan det behövas bygglov och det får man kolla med sin byggnämnd. Om man installerar en gjutjärnskamin i en befintlig skorsten så behövs det i regel inte något byggnadslov. I det fallet måste bara oftast kommunens skorstensfejarmästare inspektera och godkänna installationen.

Viktigt

Det är lätt att bränna sig på en gjutjärnskamin så håll barnen borta från den om ni inte är helt säkra på att den är kall.

Fyra tips för inredning med en gjutjärnskamin i gammal stil

Svårt att se hur en gjutjärnskamin i gammal stil skulle passa in i ditt hem?

Många upplever det som svårt att föreställa sig hur hemmet skulle se ut med någon ny inredningsdetalj eller när man vill försöka blanda olika inredningsstilar. Det kan tex handla om att man önskar en inredningsstil där man blandar gammalt och modernt, men känner sig osäker på hur man ska hitta den rätta balansen mellan dessa två stilar. En gjutjärnskamin i gammal stil kan vara ett exempel på en inredningsdetalj som hjälper dig nå den perfekta balansen mellan gammalt och modernt.

Funderar du på att köpa en gjutjärnskamin och känner dig osäker på hur denna ska passa in i ditt hem? Nedan ger vi dig tre tips på sådant som du kan tänka på när du inreder ditt hem med en gjutjärnskamin i gammal stil.

Det första tipset är att titta igenom rummet och fundera på om det behöver möbleras om. Kanske ska rummet ha en helt ny funktion med gjutjärnskaminen som sin centrala punkt. Ett förslag kan vara att placera soffan eller fåtöljerna kring den varma källan. På detta sättet blir det en naturlig plats för hela familjen att samlas. Redan här är det viktigt att du kontrollerar om det är möjligt att installera kaminen där du önskar, tex måste det finnas möjlighet till ett rökuttag.

Vårt andra tips är att fundera på vilken stil du vill ha på din gjutjärnskamin. Har du en modernt avskalad skandinavisk inredning, så skapar kaminen en kontrast i inredningen. Men har du däremot en inredning som drar åt det mer traditionella hållet, så smälter en gjutjärnskamin i gammal stil in perfekt.

Tredje tipset är att titta på vilken inredningsstil som du redan nu har i rummet som kaminen ska placeras i. Är det redan mycket möbler och detaljer som är i gammal stil eller är det mycket som är modernt? Vilken av dessa stilar vill du förstärka? Kanske är det så att du för enkelhetens skull först installerar din gjutjärnskamin. Sedan byter du successivt ut möbler, föremål, mattor och textilier till det känns rätt. Det finns inga regler att följa utan det är din egen inre känsla som du ska följa. När du tycker att det känns rätt då är det rätt!

Kom ihåg!

Vid installation av en kamin behöver du göra en bygganmälan till kommun. Kontakta din kommun om du känner dig osäker på hur du ska göra.

Det är inte så komplicerat som det låter

Det kan låta som att det är många faktorer som spelar roll när det handlar om att inreda med en gjutjärnskamin i gammal stil. I många fall räcker det bara att hitta en plats där kaminen får gott med plats och blir en central plats i ditt hem. En kamin i gammal stil skapar den där mysfaktorn som man gärna vill samtidigt som den blir kronan på verket i ditt hem.