Allt du behöver veta om braskaminer

Att tänka på när du skall använda vedkamin och braskamin

Drömmer du om en braskamin, om mysig eldning och skön vedvärme i höstrusket? Innan du kan sätta dig framför brasan och mysa finns en del att tänka på. I denna artikel skall vi titta närmare på allt som har med braskaminer att göra. En braskamin har hög trivselfaktor och kan bidra till klimatsmart uppvärmning av huset, i synnerhet om du har elvärme annars. Ved eller pellets är också billigt jämfört med el eller olja. 

Braskaminer kan ge upphov till ganska stora utsläpp av kväveoxider, stoft, kolväten och även dioxiner om de inte är effektiva och eldas rätt. Moderna braskaminer har dock betydligt lägre utsläpp än äldre kaminer. Energimyndigheten har i ett test nyligen funnit att en modern braskamin minskar vedförbrukningen en femtedel, utsläppen av kolväten med minst hälften och stoftutsläppen med 60-80 procent jämfört med äldre braskaminer. Har du en gammal kamin är det första tipset, enligt Energimyndigheten, att byta ut den. 

Nya billiga braskaminer

Ett ganska stort antal av kaminerna på marknaden är Svanmärkta och uppfyller därmed Svanens stränga miljökrav. Energimyndighetens test visar att braskaminernas verkningsgrad varierar en del, men för de bästa modellerna ligger den på runt 75-80 procent. Det innebär att fyra femtedelar av energin blir till värme i huset. Köp inte en för stor kamin, effekten ligger för många kaminer på runt sju kilowatt, det blir lätt för varmt inne. 

Vill du snabbt kunna få varmt i fritidshuset är en liten braskamin för vedeldning ett bra alternativ. Vill du ha en kamin som står för huvuddelen av uppvärmningen i villan kan en pelletskamin med termostat, fläktar och automatisk eldning vara ett alternativ. Du kan köpa kamin billig hos någon av alla de byggvaruhus som finns runt om i landet. Du hittar billiga braskaminer Stockholm, Göteborg och Malmö samt även i övriga delarna av landet hos de flesta byggvauhadlare samt hos mindre lokala företag inom branschen.

En kamin är mycket mer än bara värmekälla

Det är också viktigt att komma ihåg att braskaminen inte bara är en möbel i ett rum. Det är ett helt system med eldstad, skorsten och bränsle­hantering. Låt renovera din skorsten eller installera en separat stålskorsten för din kamin. Du behöver också någonstans att lagra veden. Detta är en viktig detalj många inte tänker på i början. Veden tar plats och den skall förvaras så du enkelt kommer åt den samt i närheten av din nya vedkamin. En kamin ger så mycket, men du behöver ha koll på allt som skall skötas både innan, under och efter installationen av din nya vedkamin.

Några anledningar till att skaffa en braskamin

Här nedan skall vi lista vilka anledningar som det finns för att skaffa sig en ny vedkamin. Det finns såklart en uppsjö med olika anledningar och du har säkert ett par tankar och ideér om varför du bör skaffa dig en braskamin. Traditionellt var det ju en av de bästa värmekällorna. Den gav snabb och skön värme i stugorna runt om i Sverige under vinterhalvåret. Många hade ju även en platta upptill, så att man kunde passa på att laga mat när den fått upp temperaturen.

Numera är ju även en kamin en inredningsdetalj av rang och den höjer värdet på ditt hem, vid en eventuell försäljning. Du skall säkerligen inte sälja ditt hem just nu, men den kommer att bidraga till viss höjning av ditt marknadsvärde på huset ifall det blir dags att sälja. Under tiden kan du ju njuta allt som går med din nya möbel och se till att den värmer dig under de kalla månaderna. Den är ju även en mysfaktor deluxe!

Braskamin ger värme 

En sprakande brasa ger ifrån sig en hel del värme och bidrar med värmetillskott i huset. Dagens kaminer är så effektiva att de faktiskt klarar av att värma upp en stor del av huset, dessutom blir det en räddare i nöden vid strömavbrott. Du kan både använda dig av billig vedkamin och självklart lite dyrare modeller av braskaminer för att få riktigt bra och behaglig värme i ditt hus eller i din stuga.

Sänker energikostnader

En braskamin är ett bra komplement till husets värmekälla då den bidrar med värme och därmed sänker hushållets energikostnader. Dessutom höjer den värdet på huset. Nu är elen väldigt dyr och då är en braskamin en perfekt värmekälla att använda sig av för att värma upp sitt hus, stuga, eller annan plats där du kan tänkas ha en vedkamin. Du kan verkligen få ner energikostnaden med en kamin och har du egen ved eller tillgång till billig ved, så är ju lyckan gjord.

Använd en fläkt tillsammans med din braskamin

För att få ut värmen i det rum där kaminen står, så är det allra bäst att du använder en fläkt tillsammans med din kamin. Det finns en mängd olika fläktar på marknaden och du kan använda dig av elfläkt eller en typ av fläktar som drivs av själva värmen som alstras av din värmekälla. Denna sistnämnda typ av fläkt startar vid ca 50 graders värme på din kamins överdel och hjälper till att fördela värmen på ett naturligt och effektivt sätt i det rum där den befinner sig.

Miljövänligt val 

Myresjöhus leverantör av braskaminer heter Contura – som har har en av Europas modernaste produktionsanläggningar och ställer tuffa krav både på tillverkning och användning. Deras braskaminer uppnår de högsta kraven och är effektiva eftersom mängden koldioxid som produceras under förbränningen är låg och tas upp av nya träd när de växer. Med systemet Clean Burning brinner kaminen effektivt och länge, vilket ger en förbränning med mycket låga partikelhalter.

Det finns många andra smarta och miljövänliga val av kaminer på den svenska marknaden. Du hittar dessa hos någon av alla de installatörer och byggvaruhus som finns över hela Sverige. Det finns installationsfirmor i alla de stora städerna och även ute på landsbyggden, som kan hjälpa dig med ett effektivt och miljövänligt val av braskaminer.

Snygg inredningsdetalj 

Idag finns det kaminer i en mängd färger, modeller och typer. Det finns en för alla och den hjälper till att sätta stilen i hemmet. Du behöver inte sätta in en braskamin som inte passar ditt hem numera. Det finns absolut modeller både av billiga kaminer och de lite dyrare sorterna som passar både inredning och design i alla olika inriktningar.

Du kommer verkligen kunna hitta en kamin som verkligen passar in bland dina övriga möbler och detaljer hemma. Kaminer kommer i alla storlekar och utförande numera. Fött var det en grå eller svart klump i ett hörd, som gav värme. Numera är det en designdetalj om du vill det som verkligen förhöjer platsen där den placeras. Den skall passa och vara en snygg sak i ditt hem!

Höjer mysfaktorn 

Sprakande ljud, små lågor, ljus och värme när mörkret faller – vill du inte krypa ner under en filt och bara drömma dig bort? En kamin skapar ett rofyllt rum med lugn. En perfekt plats att slå sig ner med familjen, prata om dagen och njuta av kvällsfikat. Den nya kaminen kommer inte bara ge dig skön värme utan den kommer vara en fantastisk mysfaktor och en samlingspunkt i ditt hem. Det är klart värt investeringen! Vem har inte drömt om att få kramas på en fäll framför en eldstad eller kamin?

Viktigt

En braskamin är ett bra komplement till husets värmekälla och den höjer värdet på ditt hus!

Så inreder du snyggast med braskamin

Din tilltänkta braskamin skänker inte bara värme, utan skapar stämning och är en vacker inredningsdetalj, som vi nämnde här ovan. När det är som kallast ute lockar en öppen eldstad allra mest till mys och de ger verkligen en bra mjuk värme inomhus. Under vinterhalvåret är det få saker vi önskar så mycket som att ha en egen braskamin hemma. Finns det något mysigare än att höra elden spraka, känna värmen i ansiktet och omgärdas av doften av ved? Det är en snygg detalj i hemmet!

Inspireras av de här vackra eldstäderna som både är fina att titta på och som värmer gott!

1. Satsa på rena linjer

Sparsmakad elegans! Rena linjer framhäver lågorna på ett magiskt och trollbindande sätt – och gör rummet extra levande. Låt braskaminen stå för mysfaktorn helt enkelt. De rena linjerna ger den där nordiska och svala designen och ger en höjning som inredningsdetalj. Värmen som den ger är såklart även det en väldigt skön detalj.

2. Öka mysfaktorn i ditt hem

Låt braskaminen stå för mysfaktorn i hemmet

En enkel eldstad kan lyfta vilket rum som helst. Som här till exempel – ett mysigt, ombonat rum blir snäppet hemtrevligare med den härliga eldstaden. En snygg och praktisk kamin ger så mycket mer än bara värme. Det blir en central del av ditt rum och ger hemmet den där extra detaljen. Skall du skaffa en gjutjärnskamin?

3. Vedträn som inredningsdetalj

Låt vedträn vara en inredningsdetalj

Låt dina vedträn bli en del av inredningen! En härlig naturnära inredningsdetalj som är mer än bara praktisk. Vedträn ger verkligen en naturlig look till rummet samt du kommer att känna dig mera som om du är nära naturen när det ligger en gäng med vedträn vid din braskamin eller eldstad. Detta är en detalj som förhöjer absolut! Inte bara snyggt utan också praktiskt att ha veden nära till hands. Stapla den snyggt och du får en effektfull design.Testa!

4. Låt elden stå i fokus

Sugen på en lite annorlunda eldstad eller braskamin? Våga tänka utanför boxen och låt elden bli rummets mittpunkt. Nytänkande och extremt snyggt! Detta är verkligen effektfullt och ger rummet en helt ny design! Eldstäder och kaminer har verkligen tagit nya kliv de senaste åren och denna eldstad är både värmande och ger en cool design.

5. Bryt av rummets tema

Bryt av hemmets tema med en braskamin i annan färg

För dig som vill ha braskaminen i fokus men inte stjäla showen helt – satsa på en braskamin i svart plåt. Effekten är extra påtaglig om du har ett rum med mer minimalistisk inredning och möblemang. Det är lite mer traditionellt att ha kaminen i svart. Snygg design och en kamin som inte sticker ut är verkligen snyggt det också.

6. Bygg in eldstaden

Bygga in en eldstad? Ja varför inte! Om du har möjlighet att bygga in en så är det ett stilfullt alternativ som definitivt bidrar med det lilla extra. Det är ofta lite mera arbete när du skall bygga in din braskamin på något sätt. Har du möjlighet och finanserna, så är det ju absolut ett bra alternativ. Det är effektfull och mycket snyggt att ha en inbyggd kamin.

7. Placera sängen bredvid kaminen

Den optimala lösningen för kallare årstider. Placera sängen bredvid braskaminen för ett varmt, mysigt uppvaknande varje morgon. Underbart! Detta är ju ett smart alternativ när du vill mysa i sängen och samtidigt få nära till din värmekälla. Inte bara mysigt utan riktigt smart också när du vill ha ett varmt och skönt sovrum.

8. Träpanel tillför naturkänsla

Ge din kamin en naturlig prägel och satsa på en träpanel! Nytänkande rent utförande mässigt men samtidigt en härlig hint till naturen. Att ta in delar av naturen till sitt hem gillar jag personligen. Jag älskar detaljer som är av naturtema och det ger en hemtrevnad på ett speciellt sätt. Riktigt snyggt och annorlunda!

9. Samlingsplats kring elden

Skapa en naturlig samlingsplats framför eldstaden. Ombonat, hemtrevligt och mysigt! Att sitta och mysa helt naturligt runt sin nya eldstad är ju både praktiskt, mysigt och traditionellt. Förr var man ju tvungen att vara nära elden för att hålla sig varm och numera är det ju en verkligen förhöjning av mysfaktorn med en bra vedkamin eller braskamin i sitt hem. Klart värt som investering både vad gäller mys, men även som billig och bra värmekälla.

Frågor vad gäller braskaminer

  • Vilken effekt skall du ha på din nya kamin?
  • Hur skall den se ut?
  • Skall det enbart vara en detalj i ditt hem eller en riktigt bra värmekälla?
  • Hur skall du få tag på ved?
  • Vart skall du förvara veden?
  • Skall du installera själv eller ta hjälp av ett installationsföretag?
  • Har du en fungerande skorsten?
  • Behöver du fler rökkanaler för installationen?
  • Vart skall den stå i hemmet eller stugan?

Är det dags för en ny kamin?

Nu har vi försökt ge dig lite inspiration. Du har fått lite enkla tips och råd när det kommer till val av braskaminer. Du har förstått att en kamin är så mycket mer än bara en enkel värmekälla. Vad du skall tänka på när det kommer till effekt, skorsten, val av modell, designen och vad som kan tänkas passa in i ditt hem eller i din stuga. Vi som bor i norra delen av Europa och Sverige har verkligen blivit hjälpta av den sköna och härliga värme som braskaminer gett oss i alla år. Bli en av oss du också!

Kaminen höjer värdet på ditt hus och kan verkligen bli en skön detalj vad gäller värme och som inredningsdetalj. Jag talar av egen erfarenhet när det kommer till att ha den skönaste värmekällan av de alla: Braskaminen! Den är verkligen en höjdare vad gäller värmekälla! Köp en du också och ta hand om dig och ditt hem med hjälp av skön värme till låg kostnad!

Tips och råd vad gäller braskaminer

– Din nya vedkamin skall passa din inredning och stil i övrigt.

– Välj modell noga både vad gäller utseende, design och storlek.

– Skall kaminen vara i bakgrunden och bara värma ditt hem eller skall det vara en designdetalj som förhöjer rummet?

– Tänk på effekten, så att du får en braskamin som är bäst för dig och ditt hem.

– Vilka kostnader ingår och tillkommer vid köp och installation av din nya kamin?

– Vilka lagar och regler skall du följa vid installation av en ny vedkamin?

– Tänk på placering vad gäller avstånd till andra möbler.

– Placering vad gäller bästa tänkbara värmefördelning i hemmet.

– Vem skall göra installationen?

– Har du tillräckligt med rökkanaler så du kan koppla på din nya vedkamin?