Allt du behöver veta om braskaminer

Drömmer du om en braskamin, om mysig eldning och skön vedvärme i höstrusket? Innan du kan sätta dig framför brasan och mysa finns en del att tänka på.

En braskamin har hög trivselfaktor och kan bidra till klimatsmart uppvärmning av huset, i synnerhet om du har elvärme annars. Ved eller pellets är också billigt jämfört med el eller olja. 

Braskaminer kan ge upphov till ganska stora utsläpp av kväveoxider, stoft, kolväten och även dioxiner om de inte är effektiva och eldas rätt. Moderna braskaminer har dock betydligt lägre utsläpp än äldre kaminer. Energimyndigheten har i ett test nyligen funnit att en modern braskamin minskar vedförbrukningen en femtedel, utsläppen av kolväten med minst hälften och stoftutsläppen med 60-80 procent jämfört med äldre braskaminer. Har du en gammal kamin är det första tipset, enligt Energimyndigheten, att byta ut den. 

Ett ganska stort antal av kaminerna på marknaden är Svanmärkta och uppfyller därmed Svanens stränga miljökrav.

Energimyndighetens test visar att braskaminernas verkningsgrad varierar en del, men för de bästa modellerna ligger den på runt 75-80 procent. Det innebär att fyra femtedelar av energin blir till värme i huset. Köp inte en för stor kamin, effekten ligger för många kaminer på runt sju kilowatt, det blir lätt för varmt inne. 

Vill du snabbt kunna få varmt i fritidshuset är en liten braskamin för vedeldning ett bra alternativ. Vill du ha en kamin som står för huvudelen av uppvärmningen i villan kan en pelletskamin med termostat, fläktar och automatisk eldning vara ett alternativ.

Det är också viktigt att komma ihåg att braskaminen inte bara är en möbel i ett rum. Det är ett helt system med eldstad, skorsten och bränsle­hantering. Låt renovera din skorsten eller installera en separat stålskorsten för din kamin. Du behöver också någonstans att lagra veden. 

Några anledningar till att skaffa en braskamin

Braskamin ger värme 

En sprakande brasa ger ifrån sig en hel del värme och bidrar med värmetillskott i huset. Dagens kaminer är så effektiva att de faktiskt klarar av att värma upp en stor del av huset, dessutom blir det en räddare i nöden vid strömavbrott.

Sänker energikostnader

En braskamin är ett bra komplement till husets värmekälla då den bidrar med värme och därmed sänker hushållets energikostnader. Dessutom höjer den värdet på huset.

Miljövänligt val 

Myresjöhus leverantör av braskaminer heter Contura – som har har en av Europas modernaste produktionsanläggningar och ställer tuffa krav både på tillverkning och användning. Deras braskaminer uppnår de högsta kraven och är effektiva eftersom mängden koldioxid som produceras under förbränningen är låg och tas upp av nya träd när de växer. Med systemet Clean Burning brinner kaminen effektivt och länge, vilket ger en förbränning med mycket låga partikelhalter.

Snygg inredningsdetalj 

Idag finns det kaminer i en mängd färger, modeller och typer. Det finns en för alla och den hjälper till att sätta stilen i hemmet.

Höjer mysfaktorn 

Sprakande ljud, små lågor, ljus och värme när mörkret faller – vill du inte krypa ner under en filt och bara drömma dig bort? En kamin skapar ett rofyllt rum med lugn. En perfekt plats att slå sig ner med familjen, prata om dagen och njuta av kvällsfikat.

Viktigt

En braskamin är ett bra komplement till husets värmekälla och den höjer värdet på ditt hus!

Så inreder du snyggast med braskamin

Den skänker värme, skapar stämning och är en vacker inredningsdetalj – vi pratar så klart om braskaminen. När det är som kallast ute lockar en öppen eldstad allra mest.

Under vinterhalvåret är det få saker vi önskar så mycket som att ha en egen braskamin hemma. Finns det något mysigare än att höra elden spraka, känna värmen i ansiktet och omgärdas av doften av ved? Inspireras av de här vackra eldstäderna som både är fina att titta på och som värmer gott!

Så inreder du snyggast med braskamin

1. Satsa på rena linjer

Sparsmakad elegans! Rena linjer framhäver lågorna på ett magiskt och trollbindande sätt – och gör rummet extra levande. Låt braskaminen stå för mysfaktorn helt enkelt.

2. Öka mysfaktorn

Låt braskaminen stå för mysfaktorn i hemmet

En enkel eldstad kan lyfta vilket rum som helst. Som här till exempel – ett mysigt, ombonat rum blir snäppet hemtrevligare med den härliga eldstaden.

3. Vedträn som inredningsdetalj

Låt vedträn vara en inredningsdetalj

Låt dina vedträn bli en del av inredningen! En härlig naturnära inredningsdetalj som är mer än bara praktisk. Testa!

4. Låt elden stå i fokus

Sugen på en lite annorlunda eldstad eller braskamin? Våga tänka utanför boxen och låt elden bli rummets mittpunkt. Nytänkande och extremt snyggt!

5. Bryt av rummets tema

Bryt av hemmets tema med en braskamin i annan färg

För dig som vill ha braskaminen i fokus men inte stjäla showen helt – satsa på en braskamin i svart plåt. Effekten är extra påtaglig om du har ett rum med mer minimalistisk inredning och möblemang.

6. Bygg in eldstaden

Bygga in en eldstad? Ja varför inte! Om du har möjlighet att bygga in en så är det ett stilfullt alternativ som definitivt bidrar med det lilla extra.

7. Placera sängen bredvid kaminen

Den optimala lösningen för kallare årstider. Placera sängen bredvid braskaminen för ett varmt, mysigt uppvaknande varje morgon. Underbart!

8. Träpanel tillför naturkänsla

Ge din kamin en naturlig prägel och satsa på en träpanel! Nytänkande rent utförandemässigt men samtidigt en härlig hint till naturen.

9. Samlingsplats kring elden

Skapa en naturlig samlingsplats framför eldstaden. Ombonat, hemtrevligt och mysigt!